Gombaszög: összehozta a felvidéki fiatalokat a magyar népi kultúra

Néptánc- és népdaltanítással, koncertekkel, folkkocsmakvízzel, esténként pedig fergeteges táncházzal várta a hagyományos magyar kultúra rajongóit a július 16. és 20. között megrendezett Gombaszögi nyári tábor és az annak szerves részét képező FolkSzöglet.

Forrás: Hagyományok Háza2024. 07. 24. 13:30
Gombaszög
Fotó: Csáky Mátyás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gombaszögi Nyári Tábor a felvidéki magyar fiatalok egyik legnagyobb nyári rendezvénye, amelynek a legkedveltebb népzenei programhelyszínére, a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia által működtetett FolkSzögletbe ellátogatók ismét a saját szemükkel láthatták, hogy a hagyományos magyar kultúra, a néptánc és a népzene nemcsak szórakoztató, de közösségteremtő erővel is bír. A FolkSzöglet által képviselt, múlhatatlan értékek jelenleg kirobbanó népszerűségnek örvendenek minden korosztályban. 

Gombaszög
A Gombaszögi nyári tábor idén is fiatalok százait vonzotta. Fotó: Csáky Mátyás

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy egyre több táncos és zenész tölti fel a hagyományos néptáncegyüttesek sorait Felvidék-szerte. 

A népi kultúra iránt fogékony fiatalok, amint felfedezik az összetartozás erejét, lelkesen keresik a hozzájuk hasonló érdeklődésű kortársaik társaságát a különféle együttesekben és rendezvényeken, mint amilyen a Gombaszögi nyári tábor, ahol lehetőség adódik a közös táncra és muzsikálásra

 – idézte Farkas Józsefet, a Hagyományok Háza szlovákiai kirendeltségének vezetőjét az intézmény közleménye.

A rozsnyói Sajó banda kezdeményezésére összeálló hat együttes – Felvidéki banda néven – közös koncertet is tartott a fesztiválon. Mint mondta, szinte felrobbant a FolkSzöglet, annyira sok érdeklődő érkezett a koncertre. – Hatalmas siker volt! Az ilyen alkalmi kezdeményezések mellett persze olyan, szélesebb körben is ismert, visszatérő előadói is vannak a fesztiválnak, mint például a Góbé, akik a népzenét már újragondolva adják elő.  

A Sajó-völgyében, a Szilicei-fennsík lábánál fekvő Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője a felvidéki Sine Metu Egyesület, amelyhez társszervezőként csatlakozott a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia, amely nem utolsósorban a FolkSzöglet programjainak teret adó pajta megépíttetője. – A FolkSzöglet 2020 óta az egyik legnépszerűbb programhelyszín a fesztiválon belül, és ez idén sem alakult másképp. Jó megtapasztalni, hogy a kultúrának ez a szegmense ismét felemelkedő ágban van.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.