Senki sem gondolt rá, hogy ebből hagyomány lesz augusztus 20-án + videó

A trianoni békeszerződés után az addig elsősorban egyházi ünnep nemzeti tartalommal egészült ki, és az ünnep megtartása számos elemmel bővült, többek között tisztavatással, ünnepélyes őrségváltással, a néphagyományok ápolásával, 1927 óta pedig a tűzijátékkal is. Lassan úgy tűnhet, hogy a Mandoki Soulmates fellépései is a nemzeti ünnep elengedhetetlen részeivé válnak.

2024. 08. 19. 18:00
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
Augusztus 20-hoz számos hagyomány kötődik a felvonulásoktól és a tűzijátékokon keresztül a tisztavatásig. Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti Mandoki Soulmates koncert szépen lassan hagyománnyá válik, és egyre inkább elképzelhetetlennek tűnik az államalapítás ünnepe Leslie Mandoki és zenekara nélkül. Idén is a Szent István téren, a bazilika előtt gyűlt össze a többezres közönség, hogy meghallgassa a formációt, amelynek tagjai között számos Grammy-díjas zenész található. A koncerten ezúttal az új albumuk, az A Memory Of Our Future című lemez volt a középpontban, de természetesen korábbi dalaik és néhány különleges feldolgozás is felcsendült. Az állandó zenekari tagok mellett néhány új arc is megjelent a színpadon, frissítve az együttes megszokott hangzásvilágát.

Mandoki Soulmates
Augusztus 20-én a tűzijátéké, az előtte lévő napon a Mandoki Soulmates-é a főszerep. Fotó: Mandoki Soulmates

Augusztus 20 + vihar + Mandoki Soulmates

Az utóbbi évek során megszokhattuk, hogy augusztus 20-a közeledtével Leslie Mandoki és társai valamilyen módon megjelennek Budapest színpadain, és nagyon reméljük, hogy ezzel a szokásukkal jövőre sem hagynak fel. Két évvel ezelőtt a budai Vár adott otthont a Soulmates koncertjének, de a közelgő vihar félbeszakította az előadást, bár nem Mandokin múlt a dolog, akit nem különösebben zavartak volna a ború fellegek. Bár idén is fenyegetett a vihar (amely a koncert után le is csapott, miközben Bécset elárasztotta az eső), a mostani fellépés végül a tavalyihoz hasonlóan zavartalanul lezajlott, erről  az Origó képgalériájában is meggyőződhet az, aki idén lemaradt.

A koncertet ismét a Szent István téren rendezték meg, és bár sok minden emlékeztetett a tavalyi előadásra, most az angol nyelvű dalok és az új album, A Memory Of Our Future került előtérbe. Az eseményt látványos fotómontázs és zenei felvezetés indította, amely után a lemez borítóján látható fekete hattyú szimbolikusan is megjelent, majd a húszfős zenekar vette birtokába a színpadot, és megkezdődött az est varázslatos zenei utazása.

„Az album különlegessége, hogy elejétől a végéig analóg technikával készült. A Mandoki Soulmates A Memory Of Our Future lemeze így olyan, mint egy kézműves termék a digitális világban, és ezt a zenerajongók is értékelik”

írtuk korábban az album megjelenése kapcsán, s valóban, az instrumentumnak tisztán kivehető szerep jutott az augusztus 20-i koncerten is. Az igazán nagy attrakció persze csak holnap érkezik a tűzijátékkal, amire idén is nagy erőkkel készülnek a szervezők. Érdemes megnézni az erről készült videót is, amely lentebb tekinthető meg, ebből kiderül, hogy milyen sok összetevőből áll össze az ünnepi ceremónia:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.