Eddig ötvenezren látták a Magyar fotóművészek Amerikában című kiállítást

Vasárnapig tekinthető meg a Kertész, Moholy-Nagy, Capa… Magyar fotóművészek Amerikában című kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. A tárlat első alkalommal nyújt átfogó képet az Amerikai Egyesült Államokba kivándorolt magyar származású fotográfusok munkáiról. A Virginia Museum of Fine Artsszal együttműködésben megvalósuló kiállítás több mint harminc fotóművész műveit mutatja be. Az áprilisban nyílt tárlatot eddig ötvenezren tekintették meg.

2024. 08. 21. 17:00
kiállítás
Diénes Andor Marilyn Monroe-ról készített portréja is látható a Szépművészeti Múzeum kiállításán Forrás: Szépművészeti Múzeum
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több mint százhetven művet felvonultató tárlaton harminckét olyan alkotó szerepel, akik meghatározónak tekinthetők az Egyesült Államokban letelepedett magyar fotográfusok közül, s ha nem is valamennyien lettek világhírű fotóművészek, az általuk választott fotográfiai műfajban lényeges szerepük volt új hazájukban. A kiállított művek nagy részét, mintegy százhúsz fotográfiát, tizenhét amerikai gyűjtemény, köztük a Virginia Museum of Fine Arts, az Art Institute of Chicago, a The Getty (Los Angeles) vagy a National Gallery of Art (Washington) kölcsönözte a kiállításra.

kiállítás
A kiállítás anyagában megtekinthető André Kertész Fire Escape New York című fotográfiája. Fotó: Virginia Museum of Fine Arts

A Magyar fotóművészek Amerikában című kiállítás vasárnapig látogatható

A magyar emigránsok rendkívül nagy hatással voltak a 20. század fotóművészetére, elég csak Robert Capára gondolnunk, de André Kertész, Kepes György és Moholy-Nagy is hasonló jelentőséggel bírt: számos kiemelkedő fotográfus munkásságára hatottak közvetve vagy közvetlenül, mások mellett Henri Cartier-Bressonra, Richard Avedonra, Aaron Siskindre, Harry Callahanre és Ray K. Metzkerre.

A modernizmus, a szürrealizmus és az absztrakció mélyen gyökerezik számos magyar származású amerikai fotográfus munkásságában, az alkotók esztétikai és technikai megközelítésében, a 20. századi fotográfiára gyakorolt erőteljes hatásuk vitathatatlan.

Ha nagy fotográfussá kívánsz válni,

nem elég a tehetség, magyarnak is kell lenni

– mondta a 20. század egyik legismertebb amerikai magyar fotográfusa, Robert Capa. Az Amerikába kivándorolt tehetséges és elismert magyar fotográfusok száma önmagában is figyelemre méltó, 1937-ben a Coronet fotográfiai magazin pedig kijelentette:

A legjobb fotográfusok, úgy tűnik, mind Magyarországon születnek.

A kiállítás kurátora Alex Nyerges, a Virginia Museum of Fine Arts igazgatója és Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója. A kiállítás a Virginia Museum of Fine Artsszal együttműködésben, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek részeként valósult meg.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.