Rendőrtől kapott halálos fenyegetést a költő

A megújult Poétikon első adásában Lackfi János író, költő és Juhász Kristóf író, mesemondó arra keresik a választ, hogy hol húzódik a modern ember ingerküszöbe és mi számít ma botránynak. Viola Szandra, a Poétikon műsorvezetője segítségével felidézik az elmúlt évek azon írásait, amelyek a legnagyobb vihart kavarták a sajtóban és a közösségi médiában.

2024. 08. 16. 8:00
költő
Lackfi János költő a megújult Poétikonban Forrás: Mediaworks
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiderül, hogy a vallás, a szexualitás vagy a politika az a téma, ami a leghevesebb indulatokat képes kiváltani.

költő
Viola Szandra, a Poétikon műsorvezetője Fotó: Mediaworks

Lackfi János költő a megújult Poétikon első adásában

– Volt egy focis versem, ami szintén tankönyvbe került, és egy önzőn focizó kisgyerekről szól, aki mellé nem tudom, hogy stréberségből vagy milyen okból, de a tankönyvben betett valaki egy Felcsút-mezes kisfiút. Ennek az apropóján pedig erősen kormánykritikus fórumokon elkezdték mondani, hogy „be lett nyalva”. Pedig ez egy 2004-es könyvben jelent meg, ami jóval megelőzött mindenféle kurzusokat

– meséli Lackfi János, hogyan kapott indokolatlanul politikai olvasatot írása.

– Vajon tényleg szabadabbak lettek-e az erkölcsök napjainkban, nyitottabbak lettünk vagy épp ellenkezőleg? – teszi fel a sokakat foglalkoztató kérdést Viola Szandra.

Radnóti Miklóst például perbe fogták vallásgyalázásért és szeméremsértésért 1931-ben az Újmódi pásztorok éneke miatt, ugyanis olyan költői képek szerepelnek benne, mint például: „jótőgyű szűz angyalok – említ egy ikonikus példát a XX. század irodalmi botrányai közül a műsorvezető.

Mielőtt azonban beleringatnánk magunkat abba az illúzióba, hogy napjainkban igazán nyitottá váltak a művészetek sokszínűségére az emberek, Juhász Kristóf hoz egy ellenpéldát: – Amikor még a templomokban játszották a passiójátékot, ott, a templom szent terében egyszerre volt jelen a szakralitás és az ördögjátéknak a nagyon profán groteszksége. Tehát ott fingó ördögök, részeg római zsoldosok… Ott minden meg volt jelenítve, és az is a szakrális térben volt. A középkori szakrális tér befogadta önmaga paródiáját a megfelelő jelenetben. Amikor Krisztus meghalt a kereszten – amikor ezt megjelenítették –, akkor senki nem fingott meg röhögött, de volt arra egy elkülönített jelenet.

költő
Juhász Kristóf a megújult Poétikon első adásában Fotó: Mediaworks

Juhász Kristóf egyébként maga is nagy port kavart szokatlan humorú Boldog halottak napját! és Történelmi esemény utáni tabletta című könyveivel.

A Poétikon augusztus 15-i podcastjéből azt is megtudhatták, hogy Lackfi Jánost miért akarta egy rendőr agyonverni, vagy hogy melyik volt Juhász Kristóf legfurcsább színházi élménye, a műsor végén pedig mindkét szerző felolvasott a műveiből.
A Poétikont szombatonként reggel 6 órától a Hír FM-en is meghallgathatják.

A teljes beszélgetést a Magyar Nemzet Videa-csatornáján lehet megnézni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.