Ezekkel a programokkal készül a Hagyományok Háza a folklór napjára

Gyermek- és felnőtt-táncházzal, táncszínházi produkciókkal, népzenei koncerttel és tánctörténeti témájú ismeretterjesztő előadással csatlakozott a Hagyományok Háza a folklór napjához, amelyet hétfőn tartanak Európa-szerte.

Forrás: MTI2024. 09. 23. 17:02
Fotó: Hagyományok Háza/Dusa Gábor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi rendezvény célja, hogy a népzene, a néptánc és a hagyományos mesemondás területein keresztül egymáshoz fűzze az európai néphagyományt ápoló közösségeket – írták a szervezők közleményükben. Kiemelték: 

szeptember 23-án második alkalommal ünneplik meg Európa-szerte a folklór napját. 

A néphagyományok modern interpretációit és a közösségi élményt is előtérbe helyező eseményhez tavaly 32 ország több mint 248 programmal csatlakozott. 

A rendezvényhez online vagy személyesen is lehet csatlakozni, saját programok megszervezésével vagy közösségi médiás aktivitással, a #europeanfolkday hashtag használatával. 

A programsorozat honlapján idén már térkép is tájékoztat arról, hogy melyik országból milyen rendezvényekkel csatlakoztak a folklór napjához. A Hagyományok Háza több eseménnyel is kapcsolódott az eseménysorozathoz. Csütörtökön a Kétegyháza táncélete és táncai című tánctörténeti ismeretterjesztő előadással, illetve a Nagyvárosi Vándorok című táncszínházi produkcióval várják a nézőket. Utóbbit pénteken is lehetőség lesz megtekinteni. Ugyancsak pénteken várja a kicsiket az Aprók tánca elnevezésű gyermektáncház. Szombaton a Hagyományok Háza Táncházba és az Ökrös Dániel közreműködésével megvalósuló Magyar katonák című népzenei koncertet hallhatja a közönség. A rendezvény keretében rendezi meg szombaton a Hagyományok Háza a verbunk napját, amely a csárdás hagyományait őrzi Magyarországon és a határon túli magyar közösségekben. A verbunk tánc 2019-ben felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.