A European Folk Network idén először rendezi meg a folklór napját

Az első alkalommal megrendezésre kerülő folklór napja az Európai Unió MusicAIRE támogatásával, az European Folk Network (EFN) tagszervezeteinek koordinálásával valósul meg szeptember 23-án, hagyományteremtő céllal. A Hagyományok Háza a Magyar Állami Népi Együttes Nagyvárosi vándorok című produkció bemutatójával, valamint tánctanfolyammal és táncházzal regisztrált a jeles eseményre.

Magyar Nemzet
Forrás: Hagyományok Háza2023. 09. 05. 15:07
Állami Népi Együttes
20210617 Budapest Fennállásának 70. évfordulóját ünnepli az ország elsőszámú hivatásos néptáncegyüttese, a Magyar Állami Népi Együttes. A színes programkínálatú jubileumi évad hivatalosan is megkezdődött. A 70 éves jubileumi évad alkalmából sajtótájékoztatót tartottak, a Hagyományok Háza, Színházteremben. Fotó: Teknős Miklós TM Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós Forrás: Teknős Miklós/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A folklór napja (European Folk Day) az EFN kezdeményezésére indul el azzal a céllal, hogy összekapcsolja az európai néphagyománnyal foglalkozó szervezeteket az előadó-művészet, a zene, tánc és a hagyományos mesemondás területén.

Magyar Állami Népi Együttes
Budapest fennállásának 70. évfordulóját ünnepli az ország első számú hivatásos néptáncegyüttese, a Magyar Állami Népi Együttes 2021. június 17-én a Hagyományok Háza színháztermében (Fotó: Teknős Miklós)

A kezdeményezéshez a néphagyományhoz aktívan kapcsolódó személyek csatlakozhatnak online vagy személyesen. Egyéni, zenekari, egyesületi, közösségi vagy intézményi résztvevőket is várnak; a részvételhez nem szükséges az European Folk Network tagjának lenni. 

Csatlakozni lehet egyénileg, saját tartalmak megosztásával a közösségi médiában az #europeanfolkday hashtag használatával, de fesztiválként is, ha olyan előadók a fellépők, akik a néphagyományhoz kötődnek, és így a produkció részese lehet egy nemzetközi kommunikációnak. Az írott médiában dolgozók egy dal vagy előadó bemutatásával, de akár egy egész témanappal, több tartalommal is kapcsolódhatnak. 

Az európai folklór napja „általad, érted, értünk” van, ennek szellemében a részvétel nyitott, bárki, bárhol csatlakozhat az eseményhez.

A Hagyományok Háza a Magyar Állami Népi Együttes Nagyvárosi vándorok című produkció bemutatójával, tánctanfolyammal és táncházzal regisztrált a folklór napjára, egyúttal munkatársai felajánlják segítségüket a csatlakozás technikai részleteihez és egyéb felvetődő kérdésekben, melyeket a [email protected] címen tehetnek fel.  

További információk ITT érhetők el. 

Borítókép: Budapest fennállásának 70. évfordulóját ünnepli az ország első számú hivatásos néptáncegyüttese, a Magyar Állami Népi Együttes 2021. június 17-én a Hagyományok Háza színházteremben (Fotó: Teknős Miklós)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.