Ha részt venne egy középkori csatán szörnyekkel, óriásokkal, irány Zsámbék! + videó

Hatodik alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legkülönlegesebb történelmi fesztiválját október 11–12-én Zsámbékon, ahol megelevenedik a középkor. Az eseményen aktívan részt vehet a közönség és persze a középkori gasztronómia, a remek zenekarok koncertjei, valamint az esti fáklyás felvonulás és folkkocsma sem marad el. A család- és oktatásbarát fesztivál programjában most először szervezik meg a Királyok útja Visegrád–Esztergom–Zsámbék történelmi teljesítménytúrát, amelyen lovasok és gyalogosok vesznek részt korhű felszerelésben.

2024. 10. 05. 9:32
középkori
Középkori várostrom, hagyományőrző csata is várja a látogatókat a Fékomadta fesztiválon Fotó: Fejér János
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fékomadta fesztivál az egykor Zsámbékon élő Aynard lovag legendáját eleveníti fel. A legújabb kutatások szerint, a nemzetséget alapító Aynard 1097-ben érkezhetett Könyves Kálmán leendő feleségének kíséretében, aki szicíliai normann származású grófnő volt. A lovag Zsámbékot és környékét birtokul kapta, leszármazottai pedig a zsámbéki premontrei prépostság alapítói, az Öregtemplom építői. A Fékomadta fesztivált helyi művészek és hagyományőrzők hívták életre hat évvel ezelőtt, hogy az interaktív összművészeti eseményen betekintést engedjenek a település középkori múltjába, hagyományaiba, hiedelemvilágába.

középkori
Bárki részese lehet egy középkori csatának. Fotó: Horváth Botond

A középkori ember misztikus világa is megelevenedik

Horváth László polgármester szerint a Fékomadta igazi különlegesség a magyar fesztiválpiacon.

A rendezvény sikerét mutatja, hogy minden évben egyre többen érkeznek hozzánk, közülük sokan visszatérő vendégek, hogy elmerüljenek a középkori élményekben, betekintsenek Zsámbék Árpád-kori múltjába

– magyarázta.

Mint hozzátette,

nagy öröm, hogy idén az országosan egyedülálló és hagyományteremtő Királyok útja történelmi teljesítménytúrát is sikerült a programokhoz kapcsolni, és már két napon át láthatják vendégül a hozzájuk érkezőket ezen az ingyenes fesztiválon.

A szervezők rendhagyó programokkal várják az érdeklődőket.

Október 11-én, az első napon 15 órától sátorverésben és a táboréletben vehetnek részt az ide érkezők a történelmi újrajátszó csapatok részvételével, majd fogadják az I. Visegrád–Esztergom–Zsámbék történelmi teljesítménytúra résztvevőit, utána borkóstoló és folkkocsma vár mindenkit, ahol a vérpezsdítő borokat a Nyakas-hegyi Borút Egyesület, a remek muzsikát pedig Juhász Dénes és barátai biztosítják.

A fesztivál második napján, október 12-én a Romtemplomnál 10.30-tól megnyílik az Aynardok nemzetségi temploma, korhű viseletbe öltözött animátorok és tárlatvezetés várja a fesztivál résztvevőit. Délben Úrangyala-imádságot tartanak az Öregtemplomban a lovag és házanépe részvételével. A Zárdakertben 10 órától nyílik meg a forgatag, az élő Árpád-kori falu, fazekasok, kovácsok, kőfaragók, fafaragók, asztalosok, gyertyamártók és sok kézművesmester keze alatt ég a munka nyitott műhelyekben, amelyekbe be lehet csatlakozni. Közben érkeznek dobosok, dudások és megnyílik az Árpád-kori látványkonyha, ahol ser és nyakasi bor folyik a pecsenyékre.

A hagyományőrző csoportok részvételével megrendezett eseményekbe a közönség is bekapcsolódhat, így egy pillanat alatt bárki részese lehet egy középkori csatának, táncnak. Ki lehet próbálni az íjászatot és részt lehet venni a bajvívásban is.

A nap folyamán számos közösségi történelmi játék és bemutató, bemelegítő haditorna, hídharcverseny várja a látogatókat. Évről évre nagyon kedvelt program a várfoglaló interaktív csata gyerekeknek, és már visszatérő hagyomány a Birkacinca is. Délután a várostromot, hagyományőrző nagycsatát testközelből élhetjük át. 

Sötétedéskor a fáklyás felvonuláson megnyílik a Zsámbéki bestiárium, megelevenedik a középkori ember misztikus világa hatalmas szörnyekkel, óriásokkal, dobosokkal, dudásokkal, tűzzsonglőrökkel.

középkori
Bepillantást nyerhetünk a középkori ember misztikus világába is óriásokkal, szörnyekkel. Fotó: Simon Léna

A Fékomadta minden évben remek zenei élményeket is kínál. Napközben a Hangdagasztó, az Avar Horda, a Musica Veneris és a Csörte muzsikál majd, este 19 órától pedig a felvidéki Valar zenekar, 20.30-tól a Szelindek lép színpadra. Késő este a folkkocsmában pedig a Kontáros moldvai muzsikája várja a résztvevőket.

Fejér Máté, a Fékomadta alapító-művészeti vezetője szerint a Fékomadta egyedülálló hangulatú fesztivál lett az évek folyamán. Mint fogalmazott, egy igazi időalagút, melybe, ha belépsz, hatalmas sátoros ünnepen találod magad az Árpád-kori Zsámbékon. Egy kis fricska a digitális világnak, mert itt minden élmény személyes, minden tárgy kézzel készül, szeretettel és a természettel együtt élve. Olyan életérzés, mint egy nagy családi találkozó, azoknak, akik kíváncsiak ezredéves értékeinkre.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.