Tavaly elmaradt Győrben a barokk esküvő, idén megtartják

Idén ismét megrendezik a barokk esküvőt Győrben, az augusztus 6. és 8. között zajló programsorozat csúcspontja, az esküvői ceremónia szombaton lesz.

Magyar Nemzet
2021. 07. 26. 13:58
null

Idén ismét megrendezik a barokk esküvőt Győrben, az augusztus 6. és 8. között zajló programsorozat csúcspontja, az esküvői ceremónia szombaton lesz.

Radnóti Ákos (Fidesz–KDNP) alpolgármester a Győrben tartott délelőtti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a múlt év kivételével 1993 óta minden évben megrendezik a programsorozatot, amelyen 17. és 18. századi korhű ruhákkal, a barokk kort megelevenítő programelemekkel és vásári forgataggal várják a látogatókat.

Keglovich Ferencné, a barokk esküvő koordinátora elmondta, hogy idén az Ausztriában élő Benke Annamária és Imre Lajos köti össze életét az eseményen. Eredetileg tavaly házasodtak volna össze a győri rendezvényen, de ahogy más programot, úgy ezt sem tarthatták meg a koronavírus-járvány miatt.

Életkép a 2019-es, koronavírus előtti barokk esküvőből Fotó: mufegyor.hu

A menyasszony győri születésű, és gyermekként többször is részt vett barokk ruhába öltözve, felvonulóként az eseményen – tette hozzá.

A programokat részletezve elmondta, hogy a háromnapos esemény augusztus 6-án, pénteken a Bacchus Consort koncertjével kezdődik, amelyen a vőlegény köszönti a menyasszonyt.

Szombat délelőtt hagyományőrző egyesületek tartanak bemutatókat a korabeli hétköznapok világából a belvárosban. Látogatható lesz a korabeli városháza alatti börtön, ahol délutántól óránként előadások idézik fel a régi történeteket. Kora délután kezdődik a barokk felvonulás, amelyen korhű ruhába öltözve vonul a belvárosban a menyasszony és a vőlegény, valamint szüleik, rokonaik és több száz jelmezt öltő önkéntes.

Az esküvői ceremónián a menyasszony és a vőlegény térden állva búcsúzik a szülőktől, aláírják a móringlevelet (hozománylevél), majd a menyasszony fejéről karddal leveszik a virágkoszorút, amelynek helyére az asszonyiságot jelképező főkötő kerül. A napot barokk táncház zárja – fűzte hozzá Keglovich Ferencné.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.