A cimbalom felvirágoztatása

Másfél évtizedes fennállását ünnepli idén a Fonogram-díjas Cimbaliband. A koronavírus-járvány idején a zenekar vezetője azt tekintette fő feladatának, hogy a zenekar magját összetartsa, de a tanítás is fontos neki. Unger Balázst kérdeztük sikerük titkáról.

Fekete Bori
2021. 07. 15. 8:20
null
Unger Balázs Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Milyen szándékkal alakult meg 15 évvel ezelőtt a Cimbaliband zenekar?

– Akkoriban a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának tagja voltam, de közben mindig törekedtem arra, hogy a cimbalmot felvirágoztassam, hogy reneszánszát élje a hangszer. Nagy példaképem Balogh Kálmán cimbalomművész, akitől rengeteget tanultam. Neki volt először népzenei szólólemeze cimbalmosként, amitől teljesen elvarázsolódtam. Tele voltam ötletekkel, ráadásul a népzenei szcénából már sokakkal volt szerencsém autentikus magyar népzenét muzsikálni. Készítettem két szólólemezt, melyeken közreműködött Pál István Szalonna és bandája. Szerettem volna megvalósítani a bennem fortyogó ötleteket, így Wertetics Szlobodán harmonikás barátommal megalapítottuk a Cimbalibandet, s azóta is ezt a zenekart tartom saját projektemnek.

– A megjelenések alapján rendkívül boldog és összetartó csapat képét keltik. Valóban így van?

– Mint minden zenekarban, nálunk is voltak hullámvölgyek, sok mindenen keresztülment a banda. A zenészszakma kihívásai miatt voltak egészséges átalakulások, tagcserék. Nem könnyű egyszerre működtetni a családi életet a rengeteg fárasztó utazással, a vándorló életformával. Mindig mindenen átlendülünk, és boldog vagyok, hogy működünk minden nehézség ellenére.

Unger Balázs, a Cimbaliband vezetője
Fotó: Teknős Miklós

– A népzenei ihlet mellett saját dalokat is hallhat a közönség. Hogyan lehet összeegyeztetni a kettőt?

– Mindig tisztában vagyok azzal, hogy mit játszom, nem fogom összekeverni a műfajokat. Amikor népzenét kell, akkor azt, de ha saját dalokról van szó – amiket 2013 és 2014 között kezdtem el írni –, akkor ahhoz alkalmazkodom. Külön kell tudni választani a kettőt, és elfogadni, hogy mindig lesz olyan, akinek nem tetszik valamelyik produkcióm. Eleinte jobban foglalkoztattak a negatív kritikák, azóta már lazábban kezelem.

– Hogyan fogadták a rajongók a népzenétől való eltérést? Elérték a várt sikert?

– Egy bizonytalan kísérletnek indult az elején, de aztán hamar kiderült, hogy működik, és imádja a közönség. A zenekar hatására rengeteg gyerek elkezdett cimbalmon tanulni, nagy örömömre már egyre többen megismerik a hangszert. Ez az eredmény magáért beszél.

– Mivel foglalkozik akkor, ha nem zenél?

– Édesanyám óvónő és zenepedagógus, ezért a pedagógusvénám tőle ered. Jelenleg három helyen tanítok: Turán, Gödöllőn és Jászfényszarun, de ezek mellett még számos magántanítvánnyal is foglalkozom. Csaknem negyven tanítványom van összesen, közülük húsz cimbalmos, a többi brácsás, bőgős és hegedűsök. Áprilisban a 10. Rácz Aladár cimbalmosversenyen hét cimbalmosom ért el helyezést, amire nagyon büszke vagyok!

– Jelenleg min dolgozik az együttes?

– Több különböző projekt zajlik egyszerre a Cimbaliband életében. A koronavírus-járvány idején azt tekintettem fő feladatomnak, hogy a zenekar magját összetartsam. Két olyan műsorunk is van, ahol az öt alapzenekari taggal dolgozunk. Az egyik egy válogatáslemez a közönség legkedvesebb dalaiból, a legújabb pedig most készül, és a Szabadon címet viseli majd. Úgy épül fel, hogy az öt nagy néprajzi tájegység mindegyikéről megszólal három-három dallam. Ebben az lesz az újdonság, hogy csak népzenei alapokkal dolgoztunk, nem általam megírt dalokkal. Az a cél, hogy maradjon meg egy burok, amiben nem sérül a népzene, de közben legyen egy modern fejlődés is benne, mint például a Balkánon, ahol a mindennapok része a folklór. Nem titok, hogy a balkáni zene hatása itt is megjelenik majd a már említett, a Fonó gondozásában ősszel megjelenő, Szabadon című albumunkon.

– Milyen előadókat említene, akik színesítik a Cimbaliband zenei palettáját? Van más formáció is, amivel a cimbalmot népszerűsíti?

– Együtt dolgozunk Danics Dóra énekesnővel, aki az X-Faktor című televíziós tehetségkutató műsor negyedik évadának győztese volt. Az Iram című Fonogram-díjas lemezünkön közreműködik, és számos koncertünket színesíti tehetségével. Kiemelném a Gypsy Fusion produkciót is, melyben nagybőgősünk, Tóth Gergő felesége, Horváth Alexandra énekel. Továbbá van egy cimbalomduóm Lisztes Jenővel, Cimbalom Brothers néven.

– Ha üzennie kellene a társadalomnak egy mondatban, mi lenne az?

– Legyen minél több olyan ember, aki nem zárkózik el, hanem nyitott a népzenére!

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=oI-mwqqDcAk[/embed]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.