Ars Sacra Fesztivál: 750 éve alakult meg a pálos rend

A Szent Efrém Férfikar a Kárpát-medence népeiért mutat be hangáhítatot, tizenhat nyelven hangzik fel a Miatyánk.

Szilléry Éva
2020. 09. 02. 16:13
null
A Szent Efrém Fotó: Orbán Domonkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az egyháznak mindig fontosak voltak a művészetek, hogy széles spektrumban eljuttathassa az üzenetét. Jelen bizonytalanságaink közepette a fesztivál 96 településen négyszáz lélekemelő, ingyenes programjával mindnyájunkat hozzásegít ahhoz, hogy Istenre tekintsünk és megérezzük a világmindenség mögül felénk sugárzó végtelen szeretetét – mondta kedden Osztie Zoltán plébános az XIV. Ars Sacra fesztivál sajtótájékoztatóján, a Belvárosi Nagyboldogasszony-plébániatemplomban. Mint a plébános mondta: a szépség az ókori embernek az igazság napfényre jutása, éppen ezért az egyháznak is fontos, hogy a műalkotásokon keresztül szólítsa meg az útkereső embert. Immár tizennegyedik alkalommal rendezik meg idén az Ars Sacra Fesztivált, amelyen megünneplik a pálos rend megalakulásának 750. évfordulóját, az eseménysorozat részeként tartják meg a szakrális építészeti konferenciát, amelynek témája az idén 750 éves Pálos Rend építészete lesz a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán szeptember 15-én. Hagyomány, hogy a fesztivál minden évben a Magyar Nemzeti Múzeumban nyílik meg ünnepélyes keretek között, az eseményt Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitja meg.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=DpwB71vJ9tc[/embed]

Az esemény zárónapján pedig a fesztivál visszatérő vendégei, Bogányi Gergely zongoraművész és az Anima Musicae kamarazenekar először ad közös koncertet a gazdagréti Szent Angyalok-templomban, ahol Mozart-művek csendülnek fel. A tervek szerint a koncertet online is közvetítik. Snétberger Ferenc gitárművész a Rózsák tere neogótikus Árpád-házi Szent Erzsébet-templomában zenél. A Szent Efrém Férfikar a Kárpát-medence népeiért mutat be hangáhítatot a trianoni diktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából. A Kárpát-medence tizenhat nyelvén hangzik fel a Miatyánk és egy-egy Mária-ének.

Fotó: Orbán Domonkos

Különleges programot tartanak szeptember 12-én, a nyitott templomok napján Zsoltárlánc a kereszt körül címmel. Toroczkay Ilona, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumi tagja egy képzeletbeli keresztre hívta fel a figyelmet, amely Budapest központjában felülnézetből szemlélve összeköti négy felekezet egy-egy jelentős templomát és amelynek csúcsán a Nagyboldogasszony-plébánia helyezkedik el.

– Számunkra a keresztet formáló szent helyek üzenete, hogy az istenhívő embernek azt kell keresnie, ami összeköt, nem azt, ami szétválaszt bennünket. Erről szól a nyitott templomok napja szeptember 12-én, a szóban forgó négy templom felekezeti iskolai kórusai 16 órától, félórás váltásban zsoltárokat énekelnek majd – mondta Toroczkay Ilona.

Ötödik alkalommal rendezik meg a Ars Sacra Filmfesztivált, amelyre idén 96 alkotást neveztek és a zsűri döntése alapján 44 mű került a programba – hangsúlyozta Kolek Ildikó kuratóriumi tag. A fesztivált a Tabán moziban tartják szeptember 14. és 20. között. Az idei program szerepel például Mispál Attila Csillaghálóban 2., Novák Tamás Lélek és betű, valamint Zurbó Dorottya Könnyű leckék című filmje.

P. Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke arról beszélt, hogy idén a rend alapítójára, Boldog Özsébre emlékeznek halála 750. évfordulója alkalmából egy éven át. Ez alkalomból több programot is tartanak. Többek között zarándoklat indul Esztergomból október elején Márianosztrára. További programokról palos70.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Az Ars Sacra Fesztivál részletes programja az ars-sacra.hu oldalon olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.