A MANK tovább építi kortárs közösségét

Szentendrén az ArtKert összművészeti fesztiválon, Kapolcson pedig az ArtPortán építi tovább közösségét a MANK, amely a kortárs képzőművészethez hozza közelebb programjaival az érdeklődőket. Tardy-Molnár Anna, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: akkor válik valakiből művészetszerető, lelkes múzeumlátogató vagy éppen műgyűjtő, ha saját élményein keresztül érteni és érezni tudja, mennyi figyelem és munka van egy olajfestmény vagy egy ékszer elkészítésében.

Nagy Zsóka
2020. 08. 26. 6:55
null
Fotó: MANK/Csákvári Zsigmond
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miközben sorra nyílnak a kortárs kiállítások a szentendrei galériáikban, miért tartja fontosnak, hogy a látogatók a művészetekkel testközelben is megismerkedjenek?

– Aki járt már a kortárs művészeti programjainkon, tudja, hogy a látogató nálunk mindent maga próbálhat ki; mert aki első kézből élményt szerez, az máshogyan nézi onnantól kezdve a képeket a falon, a szobrokat a köztereken. De az sem egyedi, hogy a Szentendrei Régi Művésztelepen rendezett programjainkon be lehet menni a művészekhez a műtermekbe, kérdezni lehet tőlük, vagy hogy a művésztelep kertjét már második alkalommal nyitjuk ki, és tesszük látogathatóvá az oda álmodott szoborkiállítás apropóján. Azt valljuk ugyanis, hogy akkor válik valakiből művészetszerető, lelkes múzeum­látogató vagy éppen felnőtt korában műgyűjtő, és lesz belőle ezzel a művészet támogatója, ha érteni és érezni tudja, mennyi figyelem és munka van egy olajfestmény vagy egy ékszer elkészítésében. Az alkotás élménye segít közelebb kerülni a művészethez.

– Augusztus végén a szentendrei ArtKerten milyen programokkal készülnek?

– Az ArtKert összművészeti fesztiválunkon napközben foglakozások, este pedig koncertek várják a látogatókat. A kortárs kultúra legjavát gyűjtjük össze augusztus 28. és 30. között. Miközben délelőtt még a Szentendrei Régi Művésztelep festőművészétől tanuljuk meg, miként kell az ecsettel bánni, este már az Ivan & The Parazol vagy éppen a Lóci Játszik koncertjét hallgathatjuk. Három napon keresztül nyitott műtermekkel, művészeti sétákkal, festőműhellyel, művészeti workshopokkal, műgyűjtő játékkal, interaktív színházzal találkozhatunk, de lesznek még Képmás-beszélgetések, illetve kertmozi, ahol a Ruben Brandt, a gyűjtő című filmet nézhetjük meg együtt. Ami igazán izgalmas újdonság az előző évekhez képest: idén már Szentendre köztereit is kortárs alkotásokkal, nagy büszkeségünkre fiatal művészek munkáival tölthetjük meg.

Fotó: MANK/Csákvári Zsigmond

– Utána pedig indulnak is a völgyhétvégék: a Balaton-felvidékén ismét saját udvarban várják a művészetkedvelőket.

– A három őszi hétvégén Kapolcson rendezzük be az ArtPortát. Egy hatalmas kreatív műhelyt kell elképzelni, ahol látványos foglalkozások, művészeti performanszok és kísérleti projektbemutatók követik egymást. Az interaktív előadá­sokon bevonjuk a közönséget, a zenés-táncos produkciók mellett pedig lesz festészeti és rajztechnikai workshop, ékszerkészítés újrahasznosított anyagokból, textilművészeti foglakozás és több popupkiállítás is. Színekkel tölthetjük meg a MANK ArtPorta street art tábláit, ipar- és képzőművészek segítségével alkothatunk, valamint festőműhely, illetve a fotóművészeti workshop keretében pallérozhatjuk tovább képességeinket. De lesz még a MANK kínálatában filmvetítés, színházi produkció, sőt kreativitást felébresztő meditáció is.

– Ráadásul az ArtPorta mindegyik szeptemberi hétvégéjén látható lesz a Kép/Test/Lét című összművészeti programsorozat zsűrizett alkotásainak legjava. Miért tartották fontosnak, hogy ezzel a programsorozattal a vidéki városokat célozzák meg?

– Hazánk minden szegletében találkozhatunk fantasztikus alkotókkal és kiemelkedő alkotásokkal, melyek nagyobb figyelmet érdemelnek. Az idei évben arra vállalkoztunk, hogy figyelmünket különböző vidéki műhelyekre irányítjuk. Éppen ezért Kép/Test/Lét címen három megyeszékhely három különböző, de az emberi test kultúrájához, esztétikumához, erejéhez kötődő tematikában hirdettünk és hirdetünk alkotóművészeti pályázatot. Egy-egy társintézménnyel közösen szervezett kiállításon mutatjuk be a helyi közönségnek a legjobb alkotásokat Veszprémben, Szolnokon és Miskolcon, majd útnak indítjuk az alkotásokat, hogy a művészek és a virágzó városi alkotóműhelyek jó hírét terjeszthessük. A program célja kettős: egyfelől dinamizálni szeretnénk hazánk kortárs vizuális művészeti életét; másfelől fontosnak tartjuk a művészek lokális megszólítását és közösségé formálását. Az pedig külön öröm számunkra, hogy az ArtPortán is bemutathatjuk a legjobb alkotásokat, hogy még szélesebb közönség ismerhesse meg, milyen csodálatos művészeti értékek születnek itthon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.