A megszelídítés művészete

Foglak, Lucky, és soha többet nem engedlek el – mondja egy kislány apja, miután igazi férfiként vállalta az érzelmeit, vállalta apaságát és a (szimbolikusan és valóságosan) víz alá süllyedő lányát élete kockáztatása árán is megmentette a Szilaj: Zabolátlanok (2021) című animációs mozifilmben, amely arról szól, hogy a férfiak ne meneküljenek el a felelősségvállalás elől.

2021. 07. 20. 12:40
null
(from left) – Spirit and Lucky Prescott (Isabela Merced) in DreamWorks Animation’s Spirit Untamed, directed by Elaine Bogan. Fotó: UIP/Duna Film
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Divatos és kényelmes dolog manapság az, hogy az ember mindent hagy a csudába. Ha ugyanis valamivel probléma van, akkor az nyűgös dolog. Tenni kell érte, általában sokat, és az esetek döntő többségében sokára várható az eredmény. Ilyen a gyermeknevelés is: nyűgös dolog. Megtérül, persze hogy megtérül, nagyon is, de nem azonnal, és sok energiát kell belefektetnie az embernek. Úgyhogy egyre népszerűbb manapság, hogy sokan inkább a semmittevést, a fogyasztás és az élvezetek hajszolását választják, mint a gyermekek nevelését.

Az Elaine Bogan, Vicky Jenson, Stefan Fjeldmark, Peggy Holmes és Ennio Torresan által rendezett Szilaj: Zabolátlanok (2021) című animációs mozifilm férfi főszereplője is elmenekült az apai teendők, a felelősségvállalás elől. Viszont egészen döbbenetes módon (ugyanis manapság nem éppen ilyen filmek készítése a divat) ez a mesefilm arról szól, hogy nincs az életben nagyobb kaland, mint a gyermeknevelés, a gyermekekkel való foglalkozás. Az a gondolat, hogyha az ember életét nem tölti be a gyerekzsivaj, akkor nem is érdemes élni. Nem attól lesz harmonikus az ember, hogy naphosszat meditál és keresi az önmegvalósítást, az élete értelmét – a filmben az apa kísérletezik, és állandóan felrobban –, hanem attól, ha gyermekmosollyal zárul a nap. Ha elhangzik a mondat: Apa, szeretlek. Nem olyan bonyolult dolog ez, a modern embernek mégis meg kell küzdenie ezzel a gondolattal, kemény munka révén túl kell lépnie saját önzőségén, hogy a gyermeknevelés eredményes legyen. Azon az önzőségen, amelyet a reklámok és a gőzerővel dolgozó marketinggépezet az elmúlt hatvan évben megpróbált belemosni az agyunkba.

A karámba fogott vadlónál gondoskodó figyelemmel és jutalmazással a gyerekek érnek el eredményt
Fotó: UIP/Duna Film

Régi műsor, hogy miként neveljük az állatokat. Hogyan fegyelmezzük vagy – ha éppen vadlóról van szó – hogyan törjük be? Ha a valóságból indulunk ki, akkor jómagamnak két tapasztalata van a témában. Korábban ugyanis egy oroszlánszelídítővel és egy fóka­idomárral is beszélgettem az idomítás művészetéről, mindkettővel annak apropóján, hogy meghívott külföldi vendégként szerepeltek a Fővárosi Nagycirkuszban. Ha jobban belegondolunk, akkor sem a fóka, sem az oroszlán nem tartozik a szelíd állatok közé, bár kétségtelen, hogy a fókákkal könnyebbnek tűnik. De ez nem így van, ők ugyanis sokkal rakoncátlanabbak. Viszont az oroszlán- és a fókaidomár is azon az állásponton volt, hogy sokkal eredményesebb jutalmazással fegyelmezni az állatokat. Sokkal eredményesebb, ha jutalmak, nem pedig büntetések révén tanulja meg egy állat, hogyan fegyelmezze önmagát, hogyan lépjen túl az ösztönein.

Ez az egész estés mesefilm is erről szól. A karámba fogott vadlovat, Szilajt egyrészt erőszakos büntetések révén próbálják meg betörni a felnőttek, másrészt jutalmazások és gondoskodó figyelem révén próbálják megszelídíteni a gyerekek. A filmben kétségtelenül ez utóbbi vezet eredményre. Valószínűleg a vadlovak se gondolkodnak másként, mint a fókák és az oroszlánok. Aztán arról is szól ez a mesefilm, hogy egy apa-lánya kapcsolat, ami nem szervesen alakul az évek alatt, hanem hosszabb kihagyott idő után kell újraéleszteni, se működik parancsszóra. Az egymás megszelídítésének művészete nem fenyegetések révén, nem a félelem légkörében, hanem az egymásra irányuló figyelem, az egymásról való gondoskodás és a másik személyiségének kibontakoztatása révén valósulhat meg sikeresen. Ami nem jelenti azt, hogy egy szülőnek nem kell az utolsó leheletéig védelmeznie a gyermekeit a külvilág sokszor sunyi és erőszakos, a gyermekek érdekeit figyelmen kívül hagyó beavatkozásaitól. Ahogy a filmben is látható: őket még könnyen becsaphatja a rafinált felnőttek világa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.