A POSZT is őszre tolódhat

Szeptember elsejétől rendeznék meg a XX. Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) a tulajdonosok, amennyiben a járványhelyzet engedi, és a megfelelő önkormányzati és állami finanszírozást is megkapja a legnagyobb hazai színházi seregszemle idén. Pécs városa a tervezett 30 plusz 20 millió forinttal támogatná a fesztivált, amelyre 14 versenydarabot választottak a megbízott válogatók.

Szilléry Éva
2020. 05. 25. 7:36
SIMON Zoltán; KERESZTES Sándor; Vanyó Levente; Koller Krisztián; Somhegyi György; Volyák Benjámin; Fandl Ferenc;
A Trianonról szóló Hunyady Sándor-darab, a Feketeszárú cseresznye a miskolci társulattól Fotó: Vajda János Forrás: MTI/Vajda János

Szeptember elsejétől rendeznék meg a XX. Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) a tulajdonosok, amennyiben a járványhelyzet engedi, és a megfelelő önkormányzati és állami finanszírozást is megkapja a legnagyobb hazai színházi seregszemle idén. Pécs városa a tervezett 30 plusz 20 millió forinttal támogatná a fesztivált, amelyre 14 versenydarabot választottak a megbízott válogatók.

Mint azt korábban a Magyar Nemzet is hírül adta, a fesztivált szervező POSZF Nkft. élére Márta István zeneszerzőt, a Magyar Fesztiválszövetség elnökét és Moravetz Levente színházi rendezőt választották meg a korábbi ügyvezető Magyar Attila lemondása után. Úgy tudjuk, hogy az idei, rendhagyó POSZT operatív fesztiváligazgatója továbbra is Szűcs Gábor marad.

Márta István lapunk megkeresésére arról beszélt, hogy pillanatnyilag is szervezeti, működési és forrási kérdések vannak a tárgyalások fókuszában. Az eredetileg júniusra tervezett rendezvényt – a tulajdonosokkal és a versenyprogramba beválogatott színházak igazgatóival egyetértésben – valamilyen formában szeretnék megrendezni. Több variáció is felmerült, amelyekről hamarosan dönt a tulajdonosi közgyűlés. Mint azt Pécs városvezetése korábban bejelentette, lapunk megkeresésére pedig Bodnár Szilvia kultúráért felelős alpolgármestere megerősítette, a város 30 plusz 20 millió forinttal támogatja a fesztivált idén, ami húszmillió forinttal több, mint amennyivel a város tavaly hozzájárult a POSZT-hoz. A fesztivál hasonló összeget kaphat az Emberi Erőforrások Minisztériumától is, ám erről még nem született végleges döntés.

Tizenhárom színházból, tizennégy versenydarabot választott idén is a mustrára tavaly kinevezett két válogató: Dér András filmrendező és Uray Péter rendező, koreográfus, ám pillanatnyilag még nem dőlt el, versenyeztetve lesznek-e a kiválasztott darabok a POSZT-on. A 2015-ben felépített új fesztiválstruktúra ugyanis tavaly megdőlt azzal, hogy a Magyar Színházi Társaság bejelentette, kilép a fesztivál tulajdonosi köréből. Az eddigi szisztéma az volt, hogy a két színházi szervezet által választott szakmai tanácsadó testület nevezte ki a zsűritagokat. A pandémia miatti bonyolult helyzetben pedig még nem dolgoztak ki új szabályzatot arra, hogy milyen metódus alapján nevezzék ki a fesztivál zsűritag­jait. Jelenleg a fesztiválnak két tulajdonosa van, a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság, amely kisebb részben, mindössze 33 százalékban, és a többségi tulajdonos Pécs birtokában lévő Zsolnay Örökségkezelő Központ, mely a fesztivált 66 százalékban tudhatja magáénak. A jelenlegi ügyvezető, Márta István egyébként 2012-től igazgatta a Zsolnay Örökségkezelő Központot.

A Trianonról szóló Hunyady Sándor-darab, a Feketeszárú cseresznye a miskolci társulattól
Fotó: MTI/Vajda János

Közben a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának szervezői is bejelentették a halasztott mustra időpontját: augusztus 21-29-én rendezik meg a határon túli színházaink 32. fesztiválját. A Pécsi Országos Színházi Találkozó egyébként jubileumot ünnepel: huszadik éve annak, hogy Jordán Tamás vezetésével a baranyai megyeszékhelyen lelt otthonra a korábban nagyvárosokban vándorló színházszakmai szemle. A szervezők a kialakult és bizonytalan helyzet miatt rendhagyó módon, de a jubileumhoz és a POSZT hagyományaihoz méltóan ünnepelnék az évfordulót, és többségükben fontosnak tartják azt is, hogy ne csupán szakmai együttlétet, de megméretést is jelentsen az ünnepi találkozó.

Közben a Magyar Teátrumi Társaság ajánlást készített a színházi évad újranyitását illetően: eszerint szeptember 11-re eshetne az országos évadnyitó és a hó közepével indulna el az évad a járványügyi előírásoknak megfelelően.

A találkozón tizenhárom társulat szerepel a versenyszekcióban:

Forte Társulat, Frenák Pál Társulat, Jászai Mari Színház – Tatabánya, Katona József Színház, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, Miskolci Nemzeti Színház, Nemzeti Színház, Örkény Színház, Radnóti Színház, Rózsavölgyi Szalon, Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, Vígszínház, Vörösmarty Színház – Székesfehérvár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.