A tárcaíró kedvenc Jókai-regényét olvasgatja

A fiatal tárcaíró sokszor elképzelte, hogy ő van ott Noémivel a Senki szigetén. A paradicsomban.

2021. 03. 01. 8:00
null
A tárcaíró Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcaíró Jókai Mór Az arany ember című művét olvasgatja. Bele-belelapoz, olvasta már sokszor, szereti, talán a Jókai-regények közül ezt szereti a legjobban. Amikor iskolás korában először olvasta, már akkor is szerette. Nagyon közel állt hozzá Tímár Mihály folyamatos dilemmázása. Mármint az, hogy időről időre felmerült benne a kérdés, hogyan lehet tisztességes egy férfi a maga korában. A tárcaíró, amikor fiatal volt, nagyon tisztelte Tímár Mihályt, mert igazi férfinek tartotta, meg tetszett neki, ahogy Tímár Mihály tiszteli a nőket. Tímeát viszont nem szerette a fiatal tárcaíró, különösen dühítette a lány „látszólagos” viselkedése. Mert látszólag egy igencsak engedelmes leányzó volt ő, ám valójában nem volt jelen Tímár Mihály életében. A szívét ugyanis nem kaphatta meg a férfi, így gyakorlatilag ez a leányzó csak alamizsnát adott neki. A fiatal tárcaíró ekkor még nem értett a női szív rejtelmeihez, de azt biztosan érezte, hogy Tímea lázad. A lány szíve lázad kiszolgáltatott helyzete ellen, így testének minden porcikája lázad a kirótt kötelességek ellen.

A tárcaíró fiatalon Noémiért rajongott, akiben egy igazi szabad, ha úgy tetszik, emancipált nőt látott. A fiatal tárcaíró sokszor elképzelte, hogy ő van ott Noémivel a Senki szigetén. A paradicsomban. Ott, ahol a modern kor vívmányai, a pénz nem kísért és nem keserít, az élet a maga egyszerűsége révén harmonikus.

A tárcaíró a Jókai-regények közül Az arany embert szereti a legjobban
Fotó: Éberling András

A harmónia, a boldogság ugyanis nem a temérdek felesleges dolog által zaklatottá tett élet rohanós küzdelméből fakad, hanem abból, ha meg tudjuk élni az élet egyszerű örömeit. Ha épp úgy tudunk örülni egy pohár tejnek, a macska dorombolásának, mint annak, amikor életünk párja hazaérkezik. Még csak szöszmötöl az ajtóban, de a női szív már gyorsabban ver. És ilyenkor sok modern nő gondol arra, hogy alágyújt az ételnek, megmelegíti, amit a párjának készített napközben. Nem azért, mert a férfi alávetett cselédjének gondolja magát, hanem azért, mert szereti a férfit. És hálás a mindennapi küzdelemért, amelyet családjáért folytat.

Ahogy Noémi is szerette, nagyon szerette Tímár Mihályt. Egyszer egy lány mondta a fiatal tárcaírónak a Puskin mozi előtt, hogy olyan feleséget kíván neki, mint Noémi Az arany emberben. A fiatal tárcaíró erre azt válaszolta, hogy szerinte minden igazán szerelmes lány ilyen. Viszont a lány szerint Noémi feltétel nélkül bízik Tímár Mihályban, a bizalom viszont nem jellemző a mai lányokra. Noémi nem kérdez semmit, és ezt a férfi, amint teheti, örök hűséggel jutalmazza. Mindez csak azért jutott eszébe a tárcaírónak, mert a napokban arról szólt a diskurzus, hogy káros-e a diákokra nézve az a nőkép, amely Az arany emberben van. A tárcaíró, miután kikuncogta magát a felvetésen, elkeseredett csöppet, mert ijesztőnek találta, hogy az egy esztendő híján százötven éve írt remekmű értékeit még mindig magyarázni kell. Aztán eszébe jutott a lány, akivel a Puskin mozi előtt gondolkodtak Noémiről iskolás korukban. Gyógyszerész lett, két gyermek édesanyja. Az egyiket egyébként Noéminek hívják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.