A tárcaíró már most megszavazta a 2021-es év szavát

Az újévi kávé kortyolgatása közben arról is gondolkodott a tárcaíró zenész barátjával, hogy jó lenne, ha őszintén szembe lehetne nézni a vírushelyzettel.

2021. 01. 05. 7:56
2021 year security concept.
2021 year security concept. Hands protect with protective gesture 2021. Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcaíró a 2021-es esztendő első hírei között olvasta, hogy hagyományteremtő céllal, idén első alkalommal választotta meg az MTVA felkérésére az anyanyelvi kultúra ápolására létrehozott Montágh Testület az év szavát, amely az „egymás” lett. A tárcaíró jó döntésnek tartja a múlt év szavának megválasztását, és nemcsak azért, mert „az egymás szavunk a 14. század óta része a nyelvünknek, már a Jókai-kódexben is szerepelt. Két határozatlan névmás, az egyik és a másik tövének összekapcsolódásából jött létre.” Arról már nem is beszélve, hogy tavaly mindenki segítette „egymást”. Viszont a tárcaírót megihlette az ötlet, és megkérdezte a környezetében élőket, ők mit választanának meg a ­2021-es év szavának.

Mi az, ami jó lenne, ha jellemezné azt az évet, amelyik éppen csak elkezdődött?

A tárcaíró zeneszerző barátja az „őszinteség”-et választotta, mert egyrészt a barátságnak ez az egyik legfontosabb tartópillére, másrészt egyértelműen jobb lenne a világ, ha több lenne benne az őszinteség. Aztán némi csönd után hozzátette, hogy ez azért egy kicsit naiv gondolat, mert az egész korunk, a fogyasztói társadalom úgy, ahogy van, egy óriási hazugságra épül, vagyis arra, hogy az anyagi javak, a tárgyak birtoklása boldogabbá tesz.

A tárcaírónak erről az jutott az eszébe, miközben zenész barátjával kortyolgatták az újévi kávét, hogy sunyi egy korban élünk. Mert senki sem mondja meg, miért kellene milliónyi (leginkább más vallású) bevándorlót befogadnia Európának. Mármint senki sem mondja meg őszintén. Pedig ez a napnál is világosabb.

Jó lenne, ha őszintén szembe lehetne nézni a vírushelyzettel ebben az évben
Fotó: 123RF

Ők lehetnének az olcsó munkaerő. Mert egyrészt munkaerőhiány van Euró­pa jelentős részében, másrészt az európai országok polgárai érdekképviseleteik vagy éppen nemzeti konzervatív kormányuk révén mára tisztességes bért harcoltak ki maguknak. Az olcsó munkaerő azt a célt is szolgálja, hogy ezeket a béreket letörje. Elvegye. Nem olyan bonyolult ármány ez, csak szerfölött unalmas. Mert mindig erről van szó. Ahogy egy kicsit nagyobb a jólét, azonnal el akarják venni a világot irányító urak az emberek zsebében felhalmozódó többletet.

Aztán az újévi kávé kortyolgatása közben arról is gondolkodott a tárcaíró zenész barátjával, hogy jó lenne, ha őszintén szembe lehetne nézni a vírushelyzettel. Milyen szektorokat gazdagított a világban, de nagyon, milyen szektorokat szegényített el? Kik a győztesek és kik a vesztesek? Ez már csak azért is izgalmas kérdés, mert a győztes szektorok némileg segíthetnék a veszteseket. Például a digitális világ, amely abszolút győztesként jött ki a vírushelyzet okozta otthonlétből, segíthetné az idegenforgalmat, amely leginkább vesztese volt a bezártságnak.

Milyen érdekes fölvetés: a virtuális világ segíthetné a valódi világot.

Az újévi kávé kortyolgatása közben arról is gondolkodtak, hogy azért is remek ötlet, hogy megválasztották ők most ketten a 2021-es év szavát előre, mármint az őszinteséget, mert akkor végre mindenki őszintén kitárulkozhatna Isten előtt. Már úgyis éppen ideje lenne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.