Adventi gyertyagyújtás a virtuális térben

A minden év decemberében a karácsonyi várakozást megszépítő koncertekkel és más események tömegével jelentkező Művészetek Palotája (Müpa), a szintén gazdag kínálattal jelentkező Operaház, sőt a tavaly Európa legszebb karácsonyi vásárának választott AdventBazilika is az online térbe kényszerül a járványhelyzet miatt. A személyes találkozásokról most ugyan le kell mondanunk, de a közös ünnepvárás élményéről nem, és reméljük, hogy a kultúra és a művészet segítségével könnyebb lesz túlélni ezt az emberpróbáló időszakot. Tegyük magunkévá az idei AdventBazilika mottóját, legyen ez a remény adventje!

Breuer Csilla
2020. 11. 28. 17:17
null
Fotó: AdventBazilika 2020
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Müpa virtuális naptárral szeretne különleges élményt nyújtani mindazoknak, akik szívesen kapcsolódnak be a közös ünnepvárásba, ezért mindennap kinyílik az intézmény digitális adventi kalendáriumának egy-egy ablaka, amelyek mögött irodalmi különlegességek, klasszikus és könnyűzenei csemegék vagy exkluzív, eddig soha nem látott felvételek lesznek elérhetők.

Emellett Müpa-ajándékutalványokkal is készülnek az ünnepi időszakban. Azok a látogatók, akik legalább tízezer forint értékben ajándékutalványt vásárolnak, további ezerforintos utalványt kapnak ajándékba.

Holnap, advent első vasárnapján a Müpa Home programjában este fél 8-tól az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus ad közös koncertet a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremből. Az élő közvetítésben barokk és klasszikus művek csendülnek fel Vashegyi György vezényletével.

Az adventi időszakban a Magyar Állami Operaház idén kénytelen zárt ajtók mögött üzemelni, a járványhelyzetben azonban még inkább feladatuknak érzik, hogy közönségükkel legyenek az ünnepvárás időszakában, ezért online adventi naptárba rendezett új- és eddig kiadatlan felvételekkel készülnek advent első vasárnapjától 26 napon át. Az adventi programsorozat részeként az Operaház honlapján és közösségi oldalán minden nap egy, az ünnepkörhöz köthető dal, ária, opera- vagy balettrészlet és hangszeres darab új felvételét mutatják be. Az előadók között az Operaház népszerű énekes és hangszeres szólistáit, valamint a kórus, a zenekar és a balettegyüttes művészeit láthatják az érdeklődők, de a gyermekkar és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei is készültek produkciókkal.

Az adventi naptárban meghallgathatók lesznek a 2010-ben elhunyt Ariel Ramíreznek a Magyar Nemzeti Balett meghiúsult tavaszi bemutatójához rögzített szerzeményei is. A Kreol mise (Misa Criolla) és A mi karácsonyunk (Navidad Nuestra) című művek az Európában megszokott karácsonyi szerzeményektől igencsak eltérő hangulatú kompozíciók a dél-amerikai hitélet részét képező motívumokkal. A népi ihletettségű mise imáit és a karácsonyi kantáta tételeit Horváth István és Haja Zsolt szólójával, az Operaház zenekara és énekkara közreműködésével és Dénes István vezényletével folytatásokban lehet meghallgatni az online adventi naptár ablakainak kinyitásával.

A szokásos Diótörő-fesztivált idén nem tudják megtartani, de az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház előtt karácsonyfákat állítanak díszekkel és ünnepi fényekkel.

Az intézmény szobrász- és festőműhelyeiben a fák hagyományos dekorációi megújultak, mintegy száz újabb diótörő-figura készült az elmúlt hónapban, és minden dísz egyedi festést kapott.

Fotó: Magyar Állami Operaház/Nagy Attila

Az Erkel Színház dekorációja a hagyományos, A diótörő szereplőit kiállító hirdetőoszlopok mellett új elemmel is bővült: az Operaház díszletlakatos-műhelyében készült, hat és fél méter magas, a távolból is jól látható, kivilágítható diótörőszobor ékesíti a színház Luther utcai főhomlokzatát.

Fotó: Magyar Állami Operaház/Berecz Valter

„A remény adventje” mottóval, karácsonyfa-állítással, valamint egészen az újévig tartó online programokkal várja az érdeklődőket az AdventBazilika idén tízéves rendezvénysorozata. A Szent István téren az érvényben lévő szabályozásnak megfelelően nem lesznek gasztro- és kézműves kiállítók, három ünnepi szimbólumot – a rendezvény 12 méteres feldíszített karácsonyfáját, a Szent István-bazilika lépcsője előtt felállított betlehemi jászolt és egy öt méter átmérőjű adventi koszorút – azonban kihelyeznek.

Az AdventBazilika online felületén élőben adventi gyertyagyújtást is közvetítenek, amelyet hagyományosan Snell György esztergom–budapesti segédpüspök, a Szent István-bazilika plébánosa, a Szent Jobb őre végez el egy-egy, az alkalomhoz illő művészeti előadás, vers vagy dal kíséretében.

Emellett a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve videointerjú-sorozat készül, amelyben hírességek mondják el az adventtel kapcsolatos emlékeiket, valamint online elérhetővé teszik az Advent hangjai című, a rendezvényhez készült különleges zenei válogatást is. A jubileum apropóján a rendezvény fotóarchívumából is válogatnak. Az AdventBazilika online kézműves kalendáriuma minden nap bemutat egy-egy kézműves kiállítót, ezzel is hozzájárulva, hogy a beszűkült lehetőségek miatt az idén se maradjon el teljesen az igényes portékát kínáló vállalkozók találkozási lehetősége a közönséggel.

Fotó: AdventBazilia 2020

A programok mellett két országos online mozgalmat indít az AdventBazilika. Egyrészt keresik a legszebben díszített ünnepi ablakokat – a versenyben a vásár online felületein bemutatott pályaművek közül a legjobbak ajándékot és elismerő oklevelet is kapnak – valamint az Add tovább, a karácsony bennünk él elnevezésű kampányukkal arra buzdítják az embereket, hogy az #adventchallenge címkét használva saját közösségi oldalaikon osszák meg a karácsonyi ünneppel kapcsolatos fotóikat, videóikat, gondolataikat.

Az AdventBazilika kezdeményezéseinek célja, hogy

a személyes találkozást nélkülözve, mégis együtt, közösségé formálódva éljük át a karácsonyi ünnepkör bizakodással és reménnyel teli várakozását.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.