Alsó kék égtől felső kék égig három csodás hölggyel

Az Átjárók című lemez egyszerre dévaj, kacér, kitárulkozó, kacsingatós, egyben mélységesen sodró, drámai érzést hordoz .

Juhász Kristóf
2020. 12. 03. 6:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A népdalokat földolgozó női a cappella trió töretlen lelkesedéssel járja a maga útját, nemrég nagy sikerrel léptek föl a világzene vezető nemzetközi fesztiválján, a Womexen is. Az első lemezen éneklő Orbán Johanna helyébe most Nádasdy Fanni lépett Paár Julianna és Tímár Sára mellé – ez változást jelent egy új szín, új egyéniség szempontjából, azonban a trió egysége, természetes és magával ragadó hangzása, valamint az alapvető koncepció és elhivatottság változatlan.

Hibát már az első albumban is csak az találhatott, aki szándékosan kereste – az asszonysors minden derűjének és bújának láttatása népdalaink által, széles e világ minden egyéb zenei irányzatának bevonásával jó sűrű, érzelmileg túlfűtött, átélhető atmoszférát teremtett. Ez a sűrűség és telítettség, ha lehetséges, csak fokozódott a második, Átjárók című lemezre. Egyszerre érettebb, magabiztosabb és játékosabb anyag ez, hangzásában is megőrizte azt a – jó értelemben vett – tábortűzi spontaneitást, ami a Dalinda védjegye. Kedves, közvetlen, szerethető lemez ez, élvezetéhez igazából nem kell különösebben szeretni sem a népzenét, sem az a cappellát mint műfajt. Hozzátéve, hogy ezúttal nem színtiszta a cappellát hallunk, hisz a Búbánat című tételt Hargitai-Halászi Lehel ütőgardon-játéka alapozza-ritmizálja. Jaj de jólesik!

Vannak persze mindenféle ínyencségek, mint a drámai Mikor szabadulok című tétel, amiben a tragikus gyimesi és zoborvidéki dalok „­foszlányain keresztül” (ahogy a lemez kísérőszövege fogalmaz) afrikai hangulatú ummbabázás adja a föloldó atmoszférát, a szabadságra vágyásban a szabadság hangját. De valójában minden egyes dalt vagy dalcsokrot lehetne elemezni, ennél jóval mélyrehatóbban is, zenetörténeti, néprajzi, mentalitástörténeti összefüggéseiben.

A Kerek utca, kicsi ház… kezdetű szatmári cigány botolóra két változatot is eldalolnak, Álom-álom, illetve Tropic címmel. Az elsőben afféle édes-búsulós, sanzonos atmoszférába kerülünk, a másodikban pedig a címhez hűen ­amolyan trópusi hangulat vegyül dunántúli és moldvai dallamokkal. Az első strófát leszámítva a fölhasznált szövegváltozatok is markánsan különböznek, a második tulajdonképpen az első föloldása, mikor alábbhagy a csalfa szerető miatti búbánat, és fölismerjük, hogy bizony nyílik még rózsa a nyáron.

Azt hiszem, ezt a lemezt (vájt fülű szakértőkön kívül persze) azok fogják igazán értékelni, akik részeltettek már abban a csudában, hogy baráti tábortűz mellett hallhatták fölszabadult asszonyok énekét. Netán együtt is énekeltek velük.

A Dalinda lemeze pontosan ezt a közvetlen, egyszerre dévaj, kacér, kitárulkozó, kacsingatós, egyben mélységesen sodró, drámai érzést hordozza – az Átjárók cím minden értelemben pontos.

Hisz van itt örök búcsúzástól mindennapi keserveken át a fölszabadult ereszdelahajamig minden.

Van valami mélységesen, zsigerileg erotikus abban, hogy három csodálatos hölgy csodálatos hanggal olyanokat énekel, hogy: „Három liter pálinka / Egy asszonynak micsoda / Tíz liter kell melléje / Mégsem szédül meg tőle”.

Teremtett világtól elidegenedett, genderbizarrságoktól gyötrött korunkban minden asszonynak és férfinak nagy szüksége van ilyen egészséges impulzusokra – egynéhány dal beillik társkeresési és párválasztási praktikának is, ha figyelmesen hallgatjuk; legalábbis jóval alkalmasabbak e szerepre, mint a sok kényszeres bulvármarhaság. Ilyen értelemben bátran mondhatjuk az idei év – ahogy a mainstream mondja – legszexibb lemezének is a Dalindáét.

Azon pedig metafizikai értelemben is el lehet töprengeni, mit jelentenek pontosan az albumkezdő nóta, a minden jókívánságával erősen ránk férő Újesztendő sorai: „Alsó kék ég, felső kék ég, dicsérd Uradat / Urad, áldjad menny, föld, tenger, Te megtartódat!”.

Dalinda: Átjárók. Fonó Budai Zeneház, 2020, Budapest.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.