Beszélgetés Koltai Lajossal

A Színház- és Filmművészeti Egyetem interjút közölt honlapján Koltai Lajossal, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas, érdemes művésszel.

Magyar Nemzet
Forrás: szfe.hu2021. 07. 01. 15:30
null
Budapest, 2013. január 31. Koltai Lajos operatõr, filmrendezõ a Magyar Nemzeti Filmalap szakmai napján Budapesten, a Millenárison 2013. január 31-én. MTI Fotó: Kallos Bea Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon örülök, hogy végül mind a nyolcukat felvettem. Nagy szigorral csak hatan lehetnének. Egy jó színvonalú társaság, akiknek van még mit tanulniuk bőven, de bennük van az a fajta érzékenység, ami alapdolog annál, aki mesterszakra jelentkezik – mesélt Koltai Lajos, ősszel induló, mesterképzős osztályáról. – Fáradhatatlanul hangoztatom a szeretet minden fölött valóságát, és nagyon örülök, hogy úgy látom, hogy mindegyikben jelen van a szeretet. Abszolút jelen van, kíséri a munkájukat és a gondolataikat. Mind a nyolc film, ami azután a felvétel tárgya lett, tele van szeretettel. Ennek végtelenül örülök, mert ezt nagyon nehéz előállítani ebben a világban, amiben élünk.

A világhírű operatőr, a szeretet kapcsán, felidézte gyermekkorát:

– Én mérhetetlen szeretetben nőttem föl egy régi óbudai családban, és a mai napig – akik még vagyunk – rettenetesen összetartunk.

Első rendezése, a Sorstalanság óta már csak rendez. A Nobel-díjas regény megfilmesítésére maga Kertész Imre kérte fel. Majd a Sorstalanság kapcsán felkérte egy amerikai stúdió az Este című hollywoodi produkció megrendezésére, amelyben olyan sztárokat dirigált, mint Meryl Streep, Claire Danes, Vanessa Redgrave vagy Glenn Close.

– Igen, olyan volt a szereposztás, hogy még Amerikában sem értették, mi ez a film, hogy mindenki ott van? Ott is a szeretet volt a domináns, és az, hogy hittek nekem. Ezt el kell tudni érni. Hogy higgyenek abban, amit én akarok – beszélt amerikai munkájáról Koltai Lajos, aki következő filmjéről elárulta: – Semmelweisről fog szólni, élete legnehezebb korszakáról, a bécsi évekről. Van egy pici áthallás a napjainkban pusztító pandémia okozta orvosi-kutatói kihívások és Semmelweis zseniális felfedezése – amivel anyák millióit mentette meg – között. A nagyon sok sikeres magyar filmet jegyző Lajos Tamás a producer. Jövőre már forgatunk. A tanítványaim már jöhetnek is a forgatásra.

Semmelweisről forgat filmet nemsokára Koltai Lajos
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Az interjút jegyző Kertész Viktória kérdésére, miszerint: amikor Novák Emil elvállalta az általános rektorhelyettesi feladatokat, akkor felrobbant a HSC, s ő maga szintén kilépett a Magyar Operatőrök Társaságából, hogy bírta a gyűlöletcunamit, Koltai Lajos kifejtette:

– Nem foglalkoztam vele. Ezt csak úgy lehetett, hogy semmit nem olvastam el, csak tudtam, hogy van a támadás. Mindig mondták, hogy „jaj az izé azt írta rólad” – nem érdekelt. Ugyanis nem tudok vele mit kezdeni. Válaszolni nem akarok senkinek, harcolni nem akarok senkivel, miért harcoljak?

Megtámadtak, ez egy olyan helyzet volt, hogy könnyű volt támadni. Én nem vettem föl senkivel a kesztyűt. Amiket hallottam, akikről hallottam, ott meg az emberek nem érdekeltek, akik mondták. Szerencsére nem vagyok fészbukos, mert az tele volt, úgy tudom, mondták a gyerekeim is, az unokáim is, de hogy miről volt szó attól megkíméltek. Ezt másképp nem lehetett volna csinálni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.