Budapest lesz a tátrai lengyel futárok emléktúrájának végállomása

A lengyelek A tátrai futárok nyomdokain nevű túrával emlékeznek meg a II. világháború idején szolgálatot teljesítő lengyel tátrai futárokról. A túra végállomása Budapest.

Munkatársunktól
2021. 06. 16. 14:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tátrai futárok nyomdokain nevű túrát a Történelmi Társaság Egyesület Radosław-alakulata szervezi, az egyesület tagjai a mai napon kezdik meg útjukat Varsóból, majd Zakopánén keresztül, Podbanszkót és Kassát érintve haladnak tovább úti céljuk felé, Budapestre.

A tervek szerint június 18-án, délelőtt 11.00 óra körül érkeznek meg Budapestre, a Lengyel Intézet székhelyére, ahol a tátrai futárok történetét bemutató fotókiállítás várja majd a téma iránt érdeklődőket. A túráról filmanyag is készül.

A tátrai futárok nyomdokain azoknak lengyel sportolóknak, guráloknak, síbajnokoknak és túravezetőknek állít emléket, akik 1939 és 1944 között lehetővé tették a lengyel emigráns kormány és a megszállt Lengyelországban megalakult ellenállási mozgalom közötti kommunikációt. Életüket kockáztatva – s nemegyszer életükkel fizetve – a Tátra nehezen vagy alig járható útvonalain közlekedtek.

Zakopanén és Budapesten keresztül jelentéseket és a lengyel emigráns hadseregbe jelentkező önkénteseket vittek át Franciaországba és Angliába, visszafelé fegyvert, lőszert, parancsokat és pénzt csempésztek át megszállt hazájukba.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=CPBo4OVKsFc[/embed]

A titkos futárszolgálat legendás parancsnoka Wacław Felczak történész volt, a lengyel–magyar kapcsolatok kiemelkedő alakja, a Lengyel Intézet barátja és gyakori vendége.

A futárszolgálat sikeressége a magyarok által nyújtott segítségen is múlt, hiszen a Budapesten felállított bázisok biztosították a hátteret a jelentéseket, dokumentumokat és pénzt szállító futároknak.

„Bár mindannyian a hegyek és hazájuk szerelmesei voltak, s a Tátrát úgy ismerték, akár a tenyerüket, nem kis erőfeszítésre és bátorságra volt szükségük ahhoz, hogy kijátsszák a német őrség- és kémhálózatot. Nélkülük nem sikerült volna legyőzni a németeket. Őrizzük meg emléküket, fedezzük fel újra egykori útvonalaikat!” – írta közleményében a Lengyel Intézet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.