Csáth Géza a muzsika világában – Dokumentumfilm a BFT Youtube csatornáján

A Petőfi Irodalmi Múzeum 2019-ben nyitotta meg tárlatát, amelyen Csáth Gézának állít emléket.

Magyar Nemzet
2020. 07. 07. 18:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Petőfi Irodalmi Múzeum 2019-ben nyitotta meg tárlatát, amelyen a száz éve elhunyt polihisztornak, Csáth Gézának állít emléket. A kiállítás kísérőeseménye egy májusi koncert lett volna az 1853-ban alapított Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának (BFTZ) művészeivel. A járványhelyzet miatt a koncert elmaradt, ezért a szervezők egy félórás dokumentumfilm elkészítése mellett döntöttek, ezzel állítva emléket a géniusznak.

Csáth egyszerre készült zeneszerzőnek, festőművésznek és orvosnak, az utókor mégis elsősorban íróként tartja számon. De a századelő egyik leghitelesebb zenekritikusaként, zenei írójaként és a zenei élet egyik legfőbb tanújaként is tekinthetünk rá. A dokumentumfilm elsősorban a „hármas művész” zenével kapcsolatos munkásságának legfontosabb állomásait mutatja be Elek Szilvia forgatókönyve alapján, továbbá zenei szerkesztésével. A filmen Hirtling István hangjával, Formán Bálint színművész alakításával elevenedik meg Csáth Géza alakja Hűvösvölgyi Ildikó narrációjával. Részleteket hallhatunk Csáth Géza zenei írásaiból, novelláiból és a BFTZ korabeli koncertkritikáiból. A dokumentarista filmet Tuza Norbert rendező és Szín Róbert operatőr, vagyis az Ambient Pictures csapata készítette.

A film zenéje is igazi csemegéket ígér. A BFTZ művészei a pandémia idején vették fel a kéziratban fennmaradt Csáth kompozíciókat, illetve mára méltatlanul elfeledett, a századforduló pezsgő kulturális életét meghatározó zeneszerzők műveit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.