Eperjes Károly új filmje a kommunista keresztényüldözést dolgozza fel

Az ’50-es évek kommunista diktatúrájába visz az Eperjes Károly rendezésében megvalósuló, Krisztus Inge munkacímmel készülő egész estés film, amely az ÁVH keresztényüldözését dolgozza fel valós események alapján.

Magyar Nemzet
2021. 04. 28. 12:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forgatás április 20-án kezdődött és előreláthatóan május végéig tart majd különböző helyszíneken, többek között Máriabesnyőn, Soponyán és Budapesten is. A történet középpontjában Leopold atya, a ferences szerzetes és Keller főhadnagy, az ÁVH-s vallatótiszt küzdelme áll, melynek történelmi hátterét a kommunista diktatúra erőszakszervezetének támadása adja a szerzetesrendek és az egyházi közösségek ellen.

„Több mint hetven éve, 1950. június 8-áról 9-ére virradóan, egyetlen éjszaka alatt, sok ezer embert hurcoltak el erőszakkal a kolostorokból, rendházakból. Voltak, akiket börtönbe, másokat internálóhelyekre, a sztálinvárosi építkezésekre vittek. Nem sokkal később, egyetlen tollvonással – négyet leszámítva – az összes magyarországi szerzetesrendet betiltották, felszámolták, és minden értéküktől megfosztották” – foglalja össze a hátteret a Nemzeti Filmintézet, amely 300 millió forintos támogatást biztosít a film megvalósulásához.

Eperjes Károly instruál
Fotó: Szabó Adrienn

A forgatókönyvet Petrik András, Horváth Áron és Eperjes Károly jegyzi Várnai Péter címzetes prépost írása alapján, a producer pedig Hábermann Jenő. Az alkotók a jelenkor embere számára is érthető, átélhető feldolgozást kívánnak készíteni, többek között ezért döntöttek az egész estés film mellett, hiszen ilyen a témában idáig még nem született. A főszerepeket Telekes Péter, Gál Tamás, Pásztor Erzsi, Eperjes Károly, Nemcsák Károly, Jakab Tamás és Tóth János Gergő alakítják.

A történet szerint Leopold atya a háború után újból életre kívánja hívni a ferences rendet, azonban koholt vádak alapján letartóztatják és kínvallatásnak vetik alá. Vallatója pedig nem más, mint volt diákja, aki hátat fordított az egyháznak és a szocialista rendszer hívévé vált. Keller főhadnagynak azonban a szerzetes kitartásával és ellenállásával kell szembesülnie, ami mindent megváltoztat.

Jelenet a készülő filmből
Fotó: Szabó Adrienn

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.