Erőfeszítések egy régió rejtett értékeinek felfedezésére

Kárpátalja és az anyaország között képez kulturális hidat az immár tizennégy éve működő Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület (KMKE), melynek legfontosabb küldetése a magyar képzőművészet páratlan részét képező kárpátaljai festészet felkarolása, megőrzése és áthagyományozása a jövő magyar generációjának, valamint az öröklött hagyomány frissítése, erősítése. A hazai és kárpátaljai képzőművészek összefogásából alakult egyesület 2020 májusától dolgozik egy határokon átnyúló kulturális projekten szlovákiai és ukrajnai partnereivel.

Zana Diána
2021. 02. 21. 8:15
null
Kárpátaljai kiállítás megnyitón a Miskolci Nemzeti Színházban Fotó: Mondik Béla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hisszük, hogy a kultúra összeköt és nem elszakít, nemzetmegtartó ereje van, ugyanakkor kölcsönösen gazdagít minden népet – vallja Őry László, az egyesület elnöke, aki szerint a projekt intenzív és hatékony kulturális, társadalmi és gazdasági együttműködést eredményez majd Magyarország, Szlovákia és Ukrajna között a közös határ menti térségben, lebontva a fizikai határokat az idegenforgalom fejlesztése terén és hozzájárulva a régió lakóinak fejlődéséhez és jólétéhez. Reményei szerint elősegíti továbbá a helyi kultúra előmozdítását és a történelmi örökséggel rendelkező épületek megőrzését is.

Őry László a kárpátaljai kiállítás megnyitóján a Miskolci Nemzeti Színházban
Fotó: Mondik Béla

A kultúra és a turizmus a két fő csapásvonal, mely területek összefonódása egy komplex turisztikai csomagot kínál integrált kulturális programokkal. A három ország határ menti régióit egy közös turisztikai-kulturális térré kapcsolja össze úgy, hogy azok természeti és kulturális értékeit, vonzerejét együttesen lehessen kínálni a térségbe látogatók, de a helyiek számára is, akik színvonalas rendezvények nyújtotta élményekkel, gasztro- és egyéb kulturális különlegességekkel gazdagodhatnak, miközben megismerik a régió rejtett értékeit. – Nyelvi akadályok nincsenek, hiszen mindegyik partnerünk beszéli a magyar nyelvet, ami nem meglepő, hiszen felvidéki és kárpátaljai magyarokkal dolgozunk együtt, akik természetesen szervezeteikkel Szlovákiát és Ukrajnát képviselik a programban – szögezi le a KMKE elnöke, aki egyben a projekt magyarországi projektmenedzsere, kommunikációs menedzsere is.

A Felső-Bodrogközt és az Ung-vidéket (Szlovákia), az Ung, Bereg, Ugocsa, Máramaros egykori kárpátaljai vármegyéket (Ukrajna), valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, kiemelten a nyírségi és a beregi (Magyarország) térséget magába foglaló projekt örökségkutatással kezdődött a fellelhető épített örökség, természeti látnivalók, turisztikai célpontok, kulturális, néprajzi értékek, kulturális rendezvények tekintetében. Őry Lászlótól megtudtuk azt is, hogy a tudományos alapossággal végrehajtott kutatás eredményeiből készül egy komplex adatbank, amely a lexikális adatokon, információkon túlmutató, élményszerű, személyes hangvételű leírásokkal, riportokkal kívánja felkelteni az érdeklődést, népszerűsíteni a szellemi és épített örökséget a célrégióban.

Őry László elnök (középen) kárpátaljai művészekkel Munkácson
Fotó: Mondik Béla

A kultúraszervező menedzserek, szakértők képzésén túl elkezdődtek a beruházások is, vagyis a konkrét helyszínek megteremtése, melyek koordinációs központokként, az egyes rendezvények színtereiként és az idegenforgalmat kiszolgáló objektumokként működnek majd. Ilyen helyszín lesz a kárpátaljai Perényi Kultúrkúria, amelynek felújítása a közelmúltban fejeződött be a magyar állam segítségével, az épület berendezése pedig a határ menti projekt részeként történt meg. Ugyanakkor megújul a nagykaposi Magyar Közösségi Ház is a Felvidéken, vagyis a szlovák oldalon. Nyíregyházán pedig a belvárosban működik egy galériairoda, amely szintén bekapcsolódik a programba. A megvalósuló rendezvények között szerepelnek fesztiválok, népművészeti és kézműves, valamint gasztronómiai és borászati rendezvények, színház-pedagógia iskolásoknak, különböző koncertek, kiállítások, festőművészeti táborok és konferenciák.

A majd’ másfél évtizede működő KMKE rendelkezik a legkompetensebb kapcsolatokkal és referenciákkal kulturális, művészeti területen, Kárpátalján. A szervezet együttműködik a Kárpátaljai Képző és Iparművészek Révész Imre Társaságával, a Boksay Alapítvánnyal, valamint a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeummal, mely intézmény igazgatója Erfán Ferenc, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, akivel az elmúlt években több közös projekt sikeresen zárult. Együttműködnek továbbá a Pro Arte Munkács civil szervezettel, amelynek elnöke a Vereckei emlékmű alkotója, Matl Péter szobrászművész.

Ungvári diákok a Mária Alkotóházban
Fotó: Mondik Béla

Tagjai sorában számos kiváló alkotóművész található, akik közül sokan magas színvonalon képviselik a kárpátaljai művészetet. A szervezet alelnöke például a Munkácson élő Kopriva Attila festőművész, művészettörténész, a Magyar Tudományos Akadémia kárpátaljai tagozatának elnökségi tagja, az Ungvári Erdélyi Béla Művészeti Akadémia tanszékvezetője, aki a hagyományos kárpátaljai festőművészet egyik legkiválóbb kortárs képviselője. KMKE kulturális missziójának ugyanakkor fontos részét képezik az alapítás óta kiépített magyar–ukrán kapcsolatok is, így tagjaik között kiváló kárpátaljai ukrán művészek is találhatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.