Folytatódik a Zabaszaurusz sikertörténete

Nagy Koppány Zsolt
2019. 07. 20. 12:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az nyilvánvaló, hogy a kiadó nagyon ráérzett M. Kácsor Zoltán Zabaszauruszok-sorozatának sikerére, és minden jel szerint próbálja addig nyújtani, ameddig csak lehetséges, hiszen az Acsargó mocsarak című, harmadik kötet a cselekmény kellős közepén, lezárás nélkül marad abba, elég hirtelen, de közben máris beharangozzák a negyedik kötetet, amelyben aztán fény derül mindenre, persze csak akkor, ha nem lesz egy ötödik kötet is, ahová át kell menteni a végkiderülést… Így presszionálják finoman a szülőt, gyermeket egyaránt a további vásárlásra.

Ennek ellenére a nagyon nyugodt T-rexről (kinek neve Rilex) és barátairól, Barmolról, a raptorról és Kunyiról, a kicsi, ám annál okosabb és ravaszabb keselyűről szóló történet igen nagy örömöket tartogat nemcsak a gyerekeknek, hanem bizony a szülőknek is. Még úgy is, hogy – a régi recept szerint – ennek a kötetnek egy korábbi kötet mellékszereplője a főhőse, mégpedig a Leiszút Feliszút nevű, egy hajdani páncélos áldozat megharapdálása miatt kicsorbult fogú és ezért pösze sárkány, akit – kitaszított lévén – éppen nem védelmez a sárkánytörvény, és ezért mindenféle haramiák azt gondolják, hogy megszerzett kincse szabad préda:

„Aszt reméltem, hogy a kinszeszhalmon kotlász évszázadát írjuk. Akkor a szárkányok mind otthon szüszülnének, ész legalább tőlük nem kellene féltenem asz értékeimet. Ehelyett a drágakőtolvajok időszaka követkeszik…!” – gondolja magában szegény, majd kiírja a barlang falára: „Ki itt belépsz, hagyj fel minden csenéssel.” Nem elegáns beszédhibán önfeledten röhögni, de mint expöszének, szerintem jogom van ehhez.

Kecskés Judit illusztrációi remekek, a szöveg hihetetlenül szellemes, a szerzői gesztus, amellyel megköszöni a szerkesztőjének és az illusztrátorának a munkát, igen-igen szép, és szinte a kihaltságig ritka manapság. És ha sikerül méltó módon befejezni a történetet, akkor mindenki legendás gyerekkönyvsorozatként gondolhat vissza a Zabaszauruszokra.

M. Kácsor Zoltán: Zabaszauruszok 3 – Acsargó mocsarak. Kolibri Kiadó, Budapest, 2019.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.