Június 20-án vesznek végső búcsút Kő Pál szobrászművésztől

Életének 80. évében elhunyt művészt az MMA és az Emberi Erőforrások Minisztériuma a saját halottjának tekinti.

Forrás: MTI2020. 06. 10. 16:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Családja, tanítványai, barátai és tisztelői körében június 20-án vesznek végső búcsút Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművésztől, a nemzet művészétől Heves városi temetőjében – közölte a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szerdán a MTI-vel.

Kő Páltól az MMA részéről Jankovics Marcell, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszékének részéről Gálhidy Péter művésztanár búcsúzik – olvasható az MMA tájékoztatójában.

A június 7-én, életének 80. évében elhunyt szobrászművészt az MMA és az Emberi Erőforrások Minisztériuma a saját halottjának tekinti.

Kő Pál szobrászművész, egyetemi tanár Perespusztán született 1941. június 2-án. Édesanyja után Pataki Lajosnak anyakönyvezték, de az iskolába már édesapja vezetéknevével, Maczky Levente Lajosként iratkozott be. A Kő Pál nevet 1961-ben vette fel.

A Magyar Képzőművészeti Főiskolát 1968-ban végezte el, mestere Somogyi József volt. 1955-ben a jászszentandrási katolikus templomba stációképeket készített. 1963 óta volt kiállító művész. 1978 óta tanított a Képzőművészeti Főiskolán (2000 óta Magyar Képzőművészeti Egyetem), 1991-től egyetemi tanár volt, majd 1992-1996 között rektorhelyettes. 2009 óta volt az egyetem professor emeritusa.

A szobrászművész 1995. és 2011. között tagja volt az MMA társadalmi szervezetnek, majd 2011-ben az akadémia rendes tagja lett.

Munkásságát több díjjal jutalmazták: 1975-ben Munkácsy Mihály-díjjal ismerték el, 2001-ben Kossuth-díjat kapott. Kő Pál 2014 óta volt a Nemzet Művésze cím kitüntetettje.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.