Kiemelt programokkal készül a Magyarság Háza a 2020-as nemzeti összetartozás évére

Kiemelt programokkal készül a Magyarság Háza a 2020-as nemzeti összetartozás évére, az intézmény minden hónapban az emlékévhez kapcsolódó programokat fog szervezni – hangzott el pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! és az M1 aktuális csatorna közös műsorában.

Forrás: MTI2019. 12. 20. 16:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarság Háza tervei szerint jövőre Magyarországról, a Kárpát-medencéből és a diaszpórából rendszeresen meghívják a kulturális terület különböző képviselőit, kiemelt célként kezelve, hogy a meghívottak kapcsolatokat tudjanak kialakítani egymással, ami segítheti magyarságtudatuk megerősítését a jövőben – közölte Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója.

Idén körülbelül 400 programot szervezett az intézmény, kiemelt rendezvények voltak a Rákóczi-emlékév eseményei. Sikeres volt a Magyar Nemzeti Táncegyüttes által bemutatott A Tenkes kapitánya produkció, a Kárpát-medencei turné során a táncosok felléptek többek között Komáromban, Kassán, Lendván és Zentán is. Jövőre folytatódik az Útikalauz magyaroknak című sorozat, az irodalmi szalon és a külhoni értéktárakat bemutató sorozat is – mondta el az igazgató.

Az év végén is folytatódnak az programok, pénteken a Nyelvhatárőrzők program keretében a kárpátaljai régió mutatkozik be, többek között Csernicskó István nyelvész tart előadást, amiből kiderül, hogy milyen nyelvi és kulturális kezdeményezéseket indítottak el Kárpátalján, a magyarság szempontjából ma leginkább veszélyeztetett területen az identitás megőrzésére. Nyelvészek, irodalmárok, történészek és néprajzosok is érkeznek; Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora fogja este megnyitni az eseményt.

Az intézményben az adventi kulturális rendezvények vasárnap az 1908-ban alakult Szabadkai Filharmónia koncertjével zárulnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.