Keresés
Magyar Nemzet
2021. április 17., szombat, Rudolf napja
HÍR TV – TROLLOltásellenes, aki a keleti vakcina ellen kampányol
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kultura/kierlelt-derkos-mualkotasok-9473120/

Derkovits-ösztöndíj: belépő a képzőművészet világába

Hatvanhatodik alkalommal rendezte meg a Műcsarnok a nyertesek tárlatát
A járványhelyzeti szigorítások dacára ugyan virtuálisan, de megnyitották a Derkovits képzőművészeti ösztöndíjasok pályázati kiállítását, a Derkó 2021-et. A harmadik koronavírus-hullám ellenére a szervezők bíznak abban, hogy belátható időn belül a tárlat élőben is látogatható lesz.

Az online megnyitón Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója felsorolta a – mint fogalmazott – mágikus számokat:
– A Derkovits-ösztöndíj hatvanhatodszor valósult meg, a Műcsarnok idén százhuszonöt éves. A kiállítás mágiá­ja nem a múltidézés, hanem a jövő – mondta a művészeti igazgató, aki kifejtette: az újranyitás után minden máshogy lesz, az ifjúságra jellemző kísérletezés biztosan átalakítja a teljes művészeti szférát.
Tardy-Molnár Anna, az ösztöndíjpályázatot koordináló MANK ügyvezető igazgatója köszöntőjében, folytatva az előző gondolatmenetet, megjegyezte: most érezzük a hiányát, hogy személyesen nem lehetünk jelen a galériákban, múzeumokban.
– Nemcsak a vírushelyzet óta, de csaknem hét esztendeje szervezünk virtuális sétákat, amelyek mind megtalálhatók a világhálón – válaszolta kérdésemre Fazakas Réka, a Derkó 2021 kurátora, hogy milyen újdonságokat kínál a Műcsarnok a korlátozások miatt.
A továbbiakban a tárlat online bejárhatósága mellett számos egyéb inter­aktív, internetes lehetőségeket kínálnak, amelyek segítségével például bemutatják a kiállító művészeket. – Az ösztöndíjat maximum három ízben kaphatja meg egy alkotó 35 éves koráig. Azoknak nyújt támogatást, akik a felsőoktatás rendszeréből már kikerültek, de még nem teremthettek maguknak egzisztenciát. Egyszerre 26 művész kap támogatást egy esztendőn keresztül – ismertette a kurátor.

Fazakas Réka: Európában nagyon kevés az olyan állam, amely ilyen mértékben támogatja a fiatal, pályakezdő művészeket
Fotó: Bach Máté

A Derkovits-ösztöndíjat első ízben a komor 1955-ös esztendőben hirdette meg az állam. A népművelési miniszter bársonyszékében Darvas József, a népi írók mozgalmának emblematikus alakja foglalt helyet, s bár az író-politikus az 1956-ig létező Nemzeti Parasztpárt alelnöke volt, az ösztöndíj odaítélését kommunista politikai szempontok befolyásolták. Ám a tehetség utat talált magának, így például 1955 és 1960 között olyan, mára legendás alkotók érdemelték ki, mint Csernus Tibor, Szinte Gábor, Kass János, Kondor Béla, Szurcsik János vagy Udvardi Erzsébet.
– Európában nagyon kevés az olyan állam, amelyik ilyen mértékben támogatja a fiatal, pályakezdő művészeket, akik számára ez az első díj, amit megkaphatnak pályájuk során – magyarázta Fazakas Réka, hozzáfűzve: a Derkovits-ösztöndíj belépő a képzőművészet világába, amelynek segítségével a galeristák felfigyelhetnek bármelyikükre. – Többen az itt kiállítók közül egyébként már tagjai valamelyik galériának – jegyezte meg a kurátor.
– Ha a zsűri dönt a díjazottakról, ezzel a kiállítókról, akkor vajon a kurátornak milyen feladat jut? – érdeklődtem.
– Az én feladatom megrendezni a tárlatot, összeállítani, szerkeszteni a katalógust – válaszolta Fazakas Réka, aki úgy fogalmazott: egyfajta gardedámság ez, a zsűri bírálatától kezdődően egészen a zárásig. – És természetesen sokat kell beszélni a kiállításról, most elsősorban az online térben – tette hozzá, majd elárulta: nem kizárólag a pályaműveket állították ki, egyesek mást, mások több alkotást, netán régebbit vagy magángyűjtőnél lévőt.
– Mennyire ad látleletet, hogy hol tartanak, merre mennek a pályakezdő művészek? – kérdeztem.
– Ad látleletet, hiszen 170-en pályáztak idén, s észrevehetők a tendenciák. Nyilván a vírushelyzet többeket megihletett – magyarázta a kurátor, a folytatásban kifejtve: ugyanakkor a 26 kiállító, azaz ösztöndíjnyertes művész lefedi a képzőművészet majd minden ágát a festészettől, szobrászattól, grafikától a fotón át a videó- és a kinetikus művészetig.
– Érdekes, hogy sokan eltértek alapvető művészeti águktól, több festő kinetikus szoborral, grafikusok festménnyel, szobrászok installációval jelentkeztek – mutatott rá Fazakas Réka, aki beszélt arról is, hogy bár az alkotóknak más-más az élethelyzete, hisz van, aki már tanít, van, aki doktori iskolába jár, van, aki most diplomázott, ennek ellenére biztosak lehetünk abban, hogy kiérlelt műalkotásokkal találkozhatnak a látogatók.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Közel a cél

A regisztráltak kétharmada már megkapta az oltást
Eddig 4 millió 219 ezer ember regisztrált az oltásra, kétharmaduk (66 százalék) már meg is kapta az oltást – közölte a Koronavírus.gov.hu pénteken.

Konzervatív erők

Lengyel–magyar motorral indul az európai ébredés
Az európai szintű konzervatív erők együttműködésének a kibővítéséről egyeztetett az Alapjogokért Központ a lengyel Ordo Iurisszal.

Kiemelt

A Sopron a legfontosabb meccsén veszített a Final Fourban
A harmadik helyért a magyar bajnok a török Fenerbahce ellen játszik vasárnap délután.

Poszt-trauma

Jobbik: A DK a külföldi helytartók fő képviselője
A Jobbik szerint korrupciós ügyektől terheltek a baloldali alakulatok. Gyurcsány Ferenc szerint pedig egy szájból víz és tűz nem jöhet. Hulljon le az álarc az ellenzéki összefogásról!

Poszt-trauma

Kunhalmi Ágnes lejáratta magát az ATV-ben + videó
Vastag a bőr a képükön, annyi bizonyos.

Poszt-trauma

Dobrev, Gyurcsány: egyszerűen senkik vagytok!
Dobrev Klára ismét a keleti, az orosz és kínai vakcinák ellen hergelt, hangoztatva, hogy „senki nem mondja ki azt, hogy ezek a vakcinák segítenének”.

Aktuális

Képek a megújuló és bővülő zánkai Erzsébet-táborról!
Novák Katalin és Gulyás Gergely miniszterek a helyszínen tekintették meg az előrehaladt munkálatokat.

Fricz Tamás blogja

Egyetlen kérdésem van: a Gyurcsány nevű politikai kalandor a törvények felett áll?
Ha viszont ez a figura nem áll a törvények felett – remélem így van –, akkor az április 7-i parlamenti ámokfutása után törvényes eljárást kellene kezdeményezni ellene.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!