Kortárs magyar előadókat és zenetanárokat díjaztak

A zeneoktatásban kiemelkedő tanárokat, illetve előadóművészeket tüntetett ki az Artisjus szerzői egyesület komoly- és könnyűzenei kategóriákban.

Magyar Nemzet
2020. 12. 11. 19:07
null
G. Horváth László hegedűművész Fotó: FELVEGI ANDREA Forrás: Anima Musicae Kamarazenekar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zeneoktatásban kiemelkedő tanárokat, illetve előadóművészeket tüntetett ki az Artisjus szerzői egyesület komoly- és könnyűzenei kategóriákban 2020. december 11-én.

A két éve alapított díj idei tíz-tíz kitüntetettjét a szervezet szerzőkből és zeneműkiadókból álló szakmai testülete választotta ki.

Az Artisjus zenetanári díjának nyertesei olyan zenepedagógusok, akik a kortárs magyar műveket helyezik előtérbe az oktatás során, ezáltal ösztönözve a következő generációkat a műfaj elsajátítására és értelmezésére.

Az Artisjus előadóművészi díját pedig azok az előadók kapták meg, akik a kortárs magyar darabokra helyezik a hangsúlyt művészeti tevékenységük folyamán, melyeket igyekeznek minél szélesebb körhöz el is juttatni.

Könnyűzenei kategóriában az előadói díjat Lee Olivér énekes, gitáros, zenei rendező, producer; Szabó László dobos, gitáros, dalszerző; Szebényi Dániel jazz zongorista; Szendőfi Péter dobos, előadó, jazz zeneszerző, hangszerelő és Tempfli Erik zongorista, billentyűs, zeneszerző kapta meg.

A komolyzenei kategória nyertes előadói az Anima Musicae Kamarazenekar: G. Horváth László művészeti vezető, koncertmester; Fejes Krisztina zongoraművész; Mindszenty Zsuzsanna karvezető, nyugalmazott egyetemi docens; Vajda Gergely karmester, zeneszerző, klarinétművész és Wiedemann Bernadett mezzoszoprán énekesnő.

G. Horváth László, az Anima Musicae Kamarazenekar vezetője
Fotó: Bach Máté

Zenetanári kitüntetésben részesült könnyűzenei kategóriában Frey György, a pomázi Teleki-Wattay Alapfokú Művészeti Iskola basszusgitár és zenekari gyakorlat tanára; Kárpáti Balázs gitár-, zeneelmélet- és alapfokú zongora-magánoktató; Nyári László, a Talentum Zeneművészeti Szakiskola hegedű- és zenekari tanára és a Kis Rajkó Zenekar művészeti vezetője; Suba Sándor klasszikus gitárművész, zenetanár, a debreceni Rocksuli egyik alapító tanára és vezető pedagógusa. Posztumusz kitüntetést kapott továbbá Tornóczky Ferenc, a Kőbányai Zenei Stúdió egykori tanára, a mai könnyűzenei élet legtöbb gitárosának oktatója, aki életének hetvenhetedik évében hunyt el.

A komolyzenei díj nyertes zenetanárai Fülep Márk fuvolaművész, aki tanított alap-, közép- és felsőfokon nyári zenetáborokban; Ittzés Tamás, egyetemi docens, hegedű- és kamarazene-tanár, jazz-zenész; Nemes László Norbert egyetemi tanár, a Liszt Ferenc Zeneakadémia professzora; Puskás Levente szaxofonművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar és a budapesti Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola szaxofontanára és Stébel Ildikó mestertanár, zenei könyvtáros.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.