Lucian Boia, a magyar „lovag”

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át Lucian Boia a magyar kultúra napján. A román történészt kivételes életműve, valamint a magyar és a román nép közötti kapcsolatok javításához való jelentős hozzájárulásának elismeréseként részesítették a magas állami kitüntetésben.

Csinta Samu (Bukarest)
2020. 01. 23. 14:13
Boia, Lucian; ZÁKONYI Botond; Brendus Réka
Bukarest, 2020. január 21. Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete (j), Lucian Boia román történész (k) és Brendus Réka, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője beszélget a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetés átadóünnepsége előtt a bukaresti magyar nagykövetségén 2020. január 21-én. Az elismerést Áder János köztársasági elnök adományozta Lucian Boia kivételes történészi életműve, valamint a magyar és a román nép közötti kapcsolatok javításához nagyban hozzájáruló munkái elismeréseként. MTI/Baranyi Ildikó Fotó: Baranyi Ildikó Forrás: MTI/Baranyi Ildikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legszebb magyar diplomá­ciai székhelynek számító bukaresti magyar nagykövetség épületében szűk körű rendezvényen ünnepelték meg kedd este a tabudöntögető, mítoszromboló könyvei által ismertté vált Lucian Boia történészt. A hivatalos román kurzustól igencsak eltérő történelemszemléletet képviselő, munkái révén a magyar olvasók előtt is ismert tudós érdemeit Zákonyi Botond, a külképviselet vezetője méltatta. „A professzor úr többek között azzal foglal el különleges helyet a romániai tudományos közbeszédben, hogy 1990-et köve­tően a legkoherensebb módon kérdőjelezte meg a román történelem »nemzeti« kánonjait, amelyek mentén Románia a teljes huszadik század történelmét kezelte és értelmezte. Lu­cian Boia töretlenül igyekszik megfogalmazni a történelemtudatra vonatkozó reformjavaslatait, hazafias töltetű üzenetei pedig országa európai­vá tételét, a román társadalom szellemi korszerűsítését célozzák” – fogalmazott a nagykövet.

A kitüntetett meglepődve, de örömmel fogadta a magyar állami kitüntetést. „Tudtam, hogy munkáim egy része magyarul is olvasható, de nem gondoltam volna, hogy ekkora népszerűségnek örvendenek” – mondta.

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

– „Magányos ember vagyok, akinek sem ereje, sem hatalma nincs jobbá tenni a világot, de megírtam azt a történelmet, amiben hittem, és közben igyekeztem óvakodni a különféle ideológiáktól, főleg a szélsőséges nacionalizmustól.” Mivel a történelmet nem lehet megváltoztatni, a múlt fájdalmai­ra nem a múltban kell megoldást keresni, hanem a jövőben – tartja. A Románia és Magyarország közötti történelmi vitákat pedig a két nép történészeinek kellene felolda­niuk, ahogyan a franciák és a németek is tették, és aminek ma mindenki által követendő közös történelemszemlélet és tankönyv az eredménye.

A 76 éves Lucian Boia a múlt század hetvenes éveinek első felében Budapesten is tanult. Mint elmondta, akkoriban a Monarchia nemzetiségpolitikáját tanulmányozta, és bizonyos mértékig magyarul is megtanult. Munkásságáért Németország is állami kitüntetésben részesítette, 2018-ban kapta meg a német érdemrend érdemkeresztjének lovagi fokozatát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.