Ma jelentik be az irodalmi Nobel-díjakat

Az esélyesek között kanadai, lengyel, amerikai, orosz és kínai írók, költők, irodalomkritikusok neve is szerepel.

Magyar Nemzet
2019. 10. 10. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a Svéd Akadémiát érintő szexuá­lis zaklatási és kiszivárogtatási botrány miatt az akadémia több tagja és vezetője is lemondott, és nem adtak át irodalmi Nobel-díjat. Azóta új tagokkal gyarapodott a testület, a szabályzata is megújult. Idén adják át a tavalyi díjat is és a vele járó tízmillió adómentes svéd koronát.

Ma jelentik be a két irodalmi Nobel-díjas nevét, úgyhogy már jó ideje folynak a díjazottak kilétére vonatkozó találgatások. Az esélyesekre fogadni is lehet, és a legnagyobb fogadóirodák által felállított névsor általában pontos képet ad arról, hogy világszinten kik a legelismertebb írók, költők. A listák első helyein található szerzők közül az évek során többen kerültek ki nyertesként, de az olyan „valószerűtlen” döntés, mint pél­dául 2016-ban Bob ­Dylan irodalmi Nobel-díja a szakmát és a nagyközönséget egy­aránt meglepte.

Évek óta a várományosok névsorának élén van Murakami Haruki japán író és műfordító, a szíriai származású Adunis költő, esszéista, műfordító, ­Philip Roth amerikai író vagy Ngugi Wa Thiong’o kenyai író, költő, drámaíró. Eddig egyetlen magyar irodalmi Nobel-díjas volt, Kertész Imre 2002-ben vehette át az elismerést, de a fogadóirodák összesítésében idén jó ­oddsszal szerepel Nádas Péter és Krasznahorkai László is.

Az esélyesek közé sorolják Anne Carson kanadai költő, esszéista, műfordítót, Maryse Condé ­guadeloupe-i írót, aki tavaly alternatív Nobelt kapott, Olga Tokarczuk lengyel író-pszichológust, Margaret Atwood kanadai író, költőt, Marilynne Robinson amerikai regényírót, Ljudmila Ulickaja orosz írót és Can Xue kínai író, irodalomkritikust is. Idén azért is merül fel ennyi női név a találgatások során, mert feltételezik, hogy a két díjazott egyike nő lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.