Meghalt az eredeti Darth Vadert játszó David Prowse színész

A The Guardian című brit lap azt írta, hogy a színész azért választotta Vader nagyúr szerepét, mert mint mondta, a gonoszra mindenki emlékszik.

Pataki-MTI
2020. 11. 29. 15:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy sajnálattal és szívszorító szomorúsággal tölt el minket és rajongók millióit szerte a világon, amikor bejelentjük, hogy ügyfelünk, Dave Prowse, a Brit Birodalom Rendjének tagja, 85 éves korában elhunyt – írta a színész ügynöksége Twitter-üzenetében.

A tájékoztatás szerint a brit színészt rövid betegséget követően érte a halál.

Prowse az angliai Bristolban született, fiatalkorában súlyemeléssel foglalkozott, számos bajnokságot nyert. Hollywoodban eleinte, készülve a színészi életre, testépítőként dolgozott. Feladata a színészek felkészítése volt a szerepre. Ő segítette az amerikai Christopher Reeve-et is Superman filmbeli alakításához. Prowse később maga is színésznek állt, számos horrorfilmben kapott szerepet.

George Lucas rendező és producer felkérte Chewbacca és Darth Vader szerepére a Csillagok háborújában. A The Guardian című brit lap azt írta, hogy a színész azért választotta Vader nagyúr szerepét, mert mint mondta, a gonoszra mindenki emlékszik.

 

A film forgatása során többnyire ő alakította Vadert, de az alak nem az ő hangjával szólalt meg erős brit akcentusa miatt. Vadernek James Earl Jones amerikai színész kölcsönözte a hangját.

Prowse ismert volt még a Green Cross Man című, brit közlekedésbiztonsági kampányfilmből, amelyben egy hőst alakított, aki a gyerekeknek segített megtanulni, miként kell átkelni az úttesten. A huszonhárom évig tartó (1967–1990) alakítás eredményeképpen II. Erzsébet brit uralkodó a Brit Birodalom Rendje kitüntetést adományozta neki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.