Minőségi zenével külföldön

Május végére tervezi új lemezét a nemzetközi színtéren is mind ismertebb Belau zenekar. Közel négy esztendő telt el első korongjuk, a The Odyssey megjelenése óta, amelyért 2017-ben kiérdemelték Az év legjobb elektronikus albuma Fonogram-díjat. A csapat egyik alapítójával, Kedves Péterrel beszélgettünk.

2020. 03. 29. 7:45
null
Kedves Péter és Buzás Krisztián együttesének nemzetközi karrierépítését a Hangfoglaló program támogatja Fotó: Farkas Christián
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nekem némileg céltalannak tűnik lemezt kiadni, lévén megszűnt a lemezpiac. Kedves Péter sietett megjegyezni: a Belau mindig is az önkifejezésről, nem pedig a kasszasikerről szólt.

– Ami bennünk van, azt zenében, gondolatiságban igyekszünk átadni – fogalmazott, s hozzáfűzte: rétegzenét játszanak, amire külföldön nagyobb az érdeklődés, mint itthon, ennek megfelelően a csapat az elmúlt években többet lépett fel a határainkon túl. Ráadásul a külhoni kritika komolyabban foglalkozott a zenekar legutóbbi számaival, illetve neves rádióadók játszották a szerzeményeiket.

– Nincs magyar nyelvű dalunk, bár sokan javasolják, ezután sem tervezünk ilyet. Sokkal könnyebb érvényesülni magyar szövegű szerzeményekkel, mi mégis a nehezebb utat választottuk. Komoly célunk, hogy vigyük valamire külföldön, és igyekszünk ehhez tartani magunkat – mondta a zenész, aki a koronavírus kapcsán megjegyezte: biztos sokkal nehezebb lesz a határokon kívül fellépni.

Szerencséjükre nem főállású muzsikusok, így a kényszerpihenő alatt sem jutnak koldusbotra. A másik alapító, Buzás Krisztián jogász, Kedves Péter pedig PR-ral foglalkozik, valamint más zenekarokat menedzsel, tehát a zeneiparban dolgozik.

Kedves Péter és Buzás Krisztián együttesének nemzetközi karrierépítését a Hangfoglaló program támogatja
Fotó: Farkas Christián

A Belau nemzetközi karrierépítését a Hangfoglaló program zenei exportirodája, a Hots (Hungarian Oncoming Tunes) támogatja. Ennek köszönhetően az együttes többek között olyan zenei eseményeken jelenhetett meg, mint a barcelonai Primavera fesztivál.

Az elektronikus hangzások mellett rendre megjelennek dalaikban természetes hangszerek, sőt Kedves Péter elárulta: a komponálás élő hangszereken zajlik.

– Gitáron, zongorán születnek a számok, azonban az elektronika nagyobb mozgásteret biztosít.

Itthon nemigen akad hasonló stílusban játszó együttes. Így, amikor felmerül a kérdés, kikkel lépjenek fel Magyarországon, rendre az a megoldás adódik, hogy külföldi csapattal.

– A korábbi magyar zenekarok közül, azt szokták mondani, talán a Yonderboi-jal fedezhetők fel párhuzamok – mondta Kedves Péter.

Második lemezük, az előzőhöz hasonlóan, tematikus. Míg azt a mediterrán hangulat fogta egybe, a mostanit a karibi térségre jellemző hangszerek, hangszerelés, törzsi dobtémák jellemzik.

– De nem világzene – szúrta közbe, majd mesélt az együttes talányos nevéről.

Eredetileg egy duót alkottak gyermekkori barátjával, Buzás Krisztiánnal, akivel a földrajz közös kedvencünk volt. Rengeteget bújták a világtérképet. Találtak egy Palau nevű szigetországot a polinéz térségben.

– Ezt, a számunkra kultikussá vált nevet szerettük volna adnia zenekarnak, ám mivel földrajzi név, használata akadályokba ütközött. Belau az ország neve palaui nyelven – magyarázta Kedves Péter.

A zenészek a hangzás mellett látványban úgyszintén maximalisták.

– Az első pillanattól kezdve fontos nekünk, hogy vizuálisan legalább olyan igényesek legyünk, mint zeneileg. Ez a fajta muzsika még inkább követeli, hogy átadható legyen egy hangulat, s erre nagyon jól rá szoktak erősíteni a klipek, de ezt a célt szolgálhatja egy lemezborító vagy egy koncertplakát is. A két társaság, akikkel dolgozni szoktunk, Szabó Péterék és Damokos Attiláék, pontosan érzik, mit szeretnénk átadni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.