Négy évtizede alapították a legendás Győri Balettet

A Győri Fotóklub képeiből összeállított kiállítással kezdődik október 30-án a győri Esterházy-palotában az a rendezvénysorozat, amely a Győri Balett jubileumát ünnepli.

Izsó Zita
2019. 10. 26. 15:40
Demcsák Ottó
A Nap szerettei, 1979 – az első bemutató Fotó: MTI/Benkő Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Győri Fotóklub képeiből összeállított kiállítással kezdődik október 30-án a győri Esterházy-palotában az a rendezvénysorozat, amely a Győri Balett megalakulásának 40. évfordulóját ünnepli. – Valószínűleg fejben és lélekben dőlt el, hogy ez a kezdeményezés ilyen nagy sikerű és hosszú életű lett – mondta Kucsera Tamás, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára a Győri Balett múltját méltatva a tegnapi sajtótájékoztatón.

– A Győri Balett apja Markó Iván, anyja pedig Gombár Judit volt – fogalmazott Kiss János Kossuth-díjas balettművész, érdemes művész, a Győri Balett igazgatója. – Szinte hihetetlen volt, hogy ez az évfolyam akkor úgy döntött, együtt marad, és választott magának egy vezetőt, valamint egy várost, Győrt. A mai napig úgy érzem, ez egy álom, amiből még mindig nem ébredtem föl – tette hozzá.

A Nap szerettei, 1979 – az első bemutató
Fotó: MTI/Benkő Imre

A jubileumi programsorozatról szólva kiemelte: november 2-án, első bemutatójuk évfordulóján Győrben beszélgetést tartanak a társulat alapító tagjaival, köztük Markó Iván táncművésszel, koreo­gráfussal, majd Gombár Judit díszlet- és jelmeztervezőre, a Győri Balett alapító és örökös tagjára emlékezve kiállítás nyílik a Győri Nemzeti Színház előcsarnokában. Az eseménysorozatra jelenik meg a Magyar Művészeti Akadémia kiadásában a Győri Balett elmúlt negyven évét tárgyaló emlékalbum, amelyet november 17-én Győrben, 25-én pedig Budapesten mutatnak be. Velekei László koreográfiájával Győrben november 8-án és 9-én adják elő az Anna Karenina című balettet, majd december 21-én tartják a budapesti premiert a Müpában.

A jubileumi eseménysorozat közvetítésébe az M5 kulturális csatorna is bekapcsolódik, november 2-án például rögzítik a Győri Balett jubileumi díszelőadását, november 23-án és 30-án pedig kétrészes portréfilmet vetítenek Kiss Jánosról. – Egy vidéki városból még ma sem könnyű világkarriert építeni, elképzelhetjük, milyen nehéz volt ez negyven évvel ezelőtt. Még nehezebb ezt a sikert ilyen sokáig fenntartani, éppen ezért azt gondolom, ehhez nemcsak hatalmas tehetségre, munkabírásra és kitartásra, hanem hitre és alázatra is szükség volt – hangsúlyozta Siklósi Beatrix, az M5 kulturális csatorna igazgatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.