Negyedik találkozás a Hétöles-tónál

Huszonöt helyszínen nyolcvan programmal, négyszáz fellépővel és kiállítóval rendezik meg a baranyai Ormánság négy településén a Bőköz összművészeti fesztivált a hét végén. Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsehi, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ős-Dráva Látogatóközpontja várja az érdeklődőket. A rendezvényen mások mellett színpadra áll a Ghymes, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Makám és a Rudán Joe Akusztik Band, a Tárkány Művek és a Misina Táncegyüttes, Karácsony János pedig LGT-dalokat énekel.

B. Orbán Emese
2019. 08. 22. 7:04
null
A Levendula Játszóház idén is várja a gyermekekkel érkező családokat Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy a gyorsan múló időben mégis vannak fix pontok, sőt ma is lehet hagyományt teremteni, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy elérkeztünk a IV. Bőköz összművészeti fesztiválhoz. Az elsőről csak utólag értesültem egy ismert és ismerős népdalénekes-nőtől, aki nem is fellépőként, hanem vendégként vett részt a nyár végi, akkor csak egynapos eseményen. A kezdeményezést jónak találta, de nem jósolt neki folytatást. Nem lett igaza, a következő évben kétnaposra bővült a rendezvénysorozat.

Voltak fenntartásaim, ezért a csábító beharangozó ellenére csak egy napot szántam az ormánsági kalandozásokra. Rosszul tettem, mint utóbb kiderült, mert volt nulladik nap is: Vidnyánszky Attila kaposvári tanítványai, csak úgy a füvön, tehát épített színpad nélkül a szaporcai Hétöles-tó partján előadták a János vitézt. Viszont nagy élmény volt a Roma uccában a Készenléti Rendőrség Fúvószenekara és a helybéli Balog Józsi és muzsikustársai által ad hoc előadott Szamos menti induló és Szatyor Győző ormánsági grafikus a tanyavilág pusztulását bemutató metszeteiből rendezett kiállítás.

Tavaly már két napra látogattam el a különleges zenei csemegékkel, kiállításokkal, gasztrokulturális eseményekkel, gyermek- és közösségi programokkal kecsegtető fesztiválra, ahol vadásznappal és hídkoncerttel is várták a közönséget. Az Ormánságnak ebben a részében mindig huncutkodnak a matematikával, a háromnaposra hirdetett fesztiválnak ismét volt nulladik napja, ismét a Hétöles-tónál: Hobo Hé, magyar Joe! című lemezének bemutatójára gyűltek össze az érdeklődők ezen a fontos helyszínen, ahol két nap múlva a Magyar Állami Operaház tagjai Donizetti Szerelmi bájitalával zárták a rendezvényt.

A két esemény között pedig felvonult többek között a Vujicsics együttes Szörényi Leventével és Tolcsvay Lászlóval, a Csík zenekar, a Sebő együttes, Rákász Gergely orgonaművész adott koncertet a templomban, és Csernik Szende mesemondó is elbűvölte a közönséget.

A Levendula Játszóház idén is várja a gyermekekkel érkező családokat
Fotó: Havran Zoltán

Idén már nem tudtak kifogni rajtam, alapból rákerestem a nulladik napra: ma este fél kilenctől Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművésznő Weöres Sándor válogatott verseiből összeállított zenés irodalmi estjét hallgathatjuk meg. Természetesen a Hétöles-tó partján. Jellemző az is, hogy ami bevált, azzal a következő évben is találkozhatunk. Így örömmel olvastam, hogy a tavaly nagy sikerű Levendula Játszóházat idén is felépítik, jöhetnek tehát a gyerekes családok – a szintén visszatérő fellépőt – Csernik Szende székely népmesemondót hallgatni, a Pámpillás Bábszínház előadásán tapsolni, Krizsán Edith sakknagymesterrel összemérni a tudásukat.

Mint említettem, tavalyelőtt lenyűgöztek Szatyor Győző alkotásai, örömmel fedeztem fel, hogy helyileg ugyanott, vagyis a HP-portán most is lesz kiállítása. És ha már képzőművészet: tavaly a kémesi könyvtárban botlottam bele hajdani igali rajztanár ismerősömbe, aki hazaköltözött a szülőfalujába: Soós Tibor festőművésznek most az iskolában lesz 60 éves jubileumi tárlata Egy élet színei címmel.

A fesztivál záróeseménye vasárnap este a Misina táncszínház Makrancos hölgy táncjátéka – természetesen a Hétöles-tónál.

Idén harminc őshonos tájfajta gyümölcsfát ültettek el a települések fesztiválhelyszínein – ezzel járulnak hozzá a szervezők a karbonlábnyom semlegesítéséhez és a biológiai sokszínűség fenntartásához. A fesztivál a kezdetektől missziójának tekinti, hogy segítse a települések iskolásait, idén a Gemenci-erdőbe, illetve a horvátországi Kopácsi-rét természetvédelmi területre juthatnak el.

A programok az esti nagykoncertek kivételével ingyenesen látogathatók, további információk a Bőközfeszt.hu internetes oldalon olvashatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.