Negyven éve ellopott értékes műtárgyak kerülhettek elő Németországban

Forrás: MTI2019. 12. 07. 15:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy évtizeddel ezelőtt ellopott festmények kerülhettek elő Németországban, az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) területéről ellopott öt alkotás eredetiségét jelenleg egy berlini laboratóriumban vizsgálják.

A gothai kastélymúzeumból 1979 decemberében lopták el a festményeket, köztük a flamand Frans Hals (1582-1666) és Anthony van Dyck (1599-1641) műveit. Az eset az NDK egyik legnagyobb műtárgylopásaként vonult be a történelembe.

Nevüket elhallgató emberek egy ügyvéden keresztül vették fel a kapcsolatot a kastély alapítványával 2018 júliusában, azt állítva, hogy náluk vannak a képek, ám nem tudják megfelelő módon igazolni, hogy az alkotások miként kerültek hozzájuk. Idén szeptemberben aztán sikerült megállapodni a képek visszajuttatásának menetéről.

A Berlini Állami Múzeumok szakértői jelenleg a festmények eredetiségét vizsgálják.

A berlini rendőrség szóvivőjének pénteki közlése szerint két német férfi ellen folyik jelenleg nyomozás zsarolás és műtárgylopás gyanúja miatt a festményekkel összefüggésben. A rendőrség csütörtökön razziákat is tartott szerte Németországban.

Az értékes festményeket 1979. december 14. viharos éjszakáján lopták el és az elkövetők legalább egyike mászóvasat használva jutott be a kiállítótérbe.

Mindössze néhány nappal később aktiváltak volna egy teljesen új riasztórendszert a kastélymúzeumban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.