Nem csak a képzelet csodája

A felnőttek a Győri Balett honlapjáról informálódhatnak, hogy milyen csemegéket tartogat még számukra a Születésnapra készülünk című, exkluzív filmvetítéssel záruló 15. Magyar táncfesztivál.

B. Orbán Emese
2019. 06. 20. 12:24
null
A Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana című előadását a közönség állva ünnepelte Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körkérdésemre ismerőseim többsége elmondta, hogy álmodott már olyat, hogy színpadon balettozik vagy táncol. Nekem soha nem volt ilyen álmom, sőt tartozom egy vallomással: nem vagyok valami nagy táncos. Az igazsághoz tartozik, hogy az iskolai ünnepélyeken, mikor kivétel nélkül minden osztálytársam valamilyen táncprodukcióban vett részt, én verset mondtam. Nem véletlenül. Mindazonáltal a balett- és táncszínházi előadásokat nagyon szeretem, az előadókat szuper képességű lényekként tisztelem és csodálom.

A számokkal kifejezetten jó a viszonyom, a kerek évfordulók mágnesként vonzanak, így nem csoda, ha minap Győrben töltöttem egy napot: az idén negyvenéves Győri Balett a 15. Magyar táncfesztivált és az V. Gyermektáncfesztivált szervezte. A nyitónapra nem tudtam elmenni, így lemaradtam a Passage-ról Velekei László művészeti vezető legutóbbi, Beethoven VII. szimfóniájára készült balettjének bemutatójáról, de másnap három előadást is sikerült megnéznem.

A Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana című előadását a közönség állva ünnepelte
Fotó: Havran Zoltán

Április végén a Magyar Nemzet is megírta, hogy az Árpád Parkolóházban átadták a Győri Balett Stúdiót, amely egyaránt szolgál próbateremként, de kialakítható benne egy hatvan fő befogadására alkalmas nézőtér is. Itt bűvölte el a 2–5 éves korosztályt a Griff Bábszínház művésze, Fekete Ágnes, Góbi Rita Ül, áll, fekszik című darabjával. Délután, bár a Hamupipőke szintén a gyerekközönséget célozta meg, a felnőttek is átestek a katarzison. A Duna Művészegyüttes a Grimm fivérek közismert meséjét bravúros elemekkel bővítette ki, színpompás jelmezekben, ötletes díszletek között, a Ghymes együttes zenéjére minimális, de szükséges prózai szöveggel kiegészítve táncolta el. Különös erőssége a rendező-ko­reográfus párosnak, hogy a különböző európai népek táncaiból vett részletek között az átmenet, mondhatni, zökkenőmentes.

Az este és a nagyszínpad már a táncfesztiválé volt, a Carmina Burana, a Szegedi Kortárs Balett Juronics Tamás rendezte táncjátéka megkapta azt, amire végig gondoltam: a közönség állva ünnepelt.

A gyermektáncfesztivál ma véget ér, ha tehetik, ne hagyják ki délután a Győri Balett előadását. A Forgószél, avagy a képzelet csodája a 2012-es nagy sikerű mesebalett felújított változata, Dorothy és Toto kutya története táncban elbeszélve minden bizonnyal újabb korosztályt visz majd közelebb a műfajhoz. Kora este pedig a Széchenyi téren a megalakulásának tizedik évfordulóját ünneplő Kiskalász Zenekar gondoskodik a vidám hangulatról.

A felnőttek pedig a Győri Balett honlapjáról informálódhatnak, hogy milyen csemegéket tartogat még számukra a vasárnap 11 órakor a Születésnapra készülünk című, exkluzív filmvetítéssel záruló 15. Magyar táncfesztivál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.