Rippl-Rónai József a Múzeum+ középpontjában

A Magyar Nemzeti Galéria idén is folytatja a Múzeum+ című programjait. Rippl-Rónai József, aki a századforduló legeredetibb és egyik legnagyobb hatású magyar művésze, lesz az első online rendezvényükön a középpontban. Az ingyenes programok ma este 18 óra 30 perctől érhetők el a múzeum honlapján.

Magyar Nemzet
2021. 01. 28. 14:26
null
Rippl-Rónai József_Vörössapkás_önarckép (1924) Fotó: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan jutott el Rippl-Rónai József Kaposvártól a francia művészélet pezsgő központjáig? Vajon miért volt különleges alkotó és ember a posztimpresszionista és szecessziós törekvések legjobb magyar képviselője? Többek között ezt is megtudhatják a Magyar Nemzeti Galéria honlapján elérhető rövid kisfilmből, amelyben munkatársaik, Földi Eszter és Bellák Gábor művészettörténészek – Rippl-Rónai József életének és festészetének kiemelkedő ismerői – beszélgetnek a festőről. A kaposvári születésű művész a modern magyar festőművészet egyik vezéralakja, a francia posztimpresszionista „Nabis”-csoport tagja és a szecessziós törekvések egyik legfőbb képviselője. Gazdag színvilágú, dekoratív művészete üde színfolt a magyar festészetben. A Magyar Nemzeti Galéria muzeológusai beszélgetéséből választ kaphatnak a látogatók arra, miért különleges Rippl-Rónai József mint alkotó, valamint arra is, hogy miért volt különleges ember.

Rippl-Rónai munkásságát online tárlatvezetésből is megismerhetik az érdeklődők, négy témában. Az egyik tárlatvezetésen a festő kiállított műveit érintő virtuális útvonalon vezetik végig a látogatót. Online workshopokon is részt lehet venni. A múzeum a színkeverés egyik legizgalmasabb formájának kipróbálására hívja a látogatókat. Arra, hogy színpöttyökkel fesse le mindenki a tárlaton látható impresszionista remekeket, otthon is megtalálható eszközökkel.

Rippl-Rónai József: Vörös sapkás önarckép (1924)
Fotó: Wikipédia

Közzétesznek olvasnivalót is két korszakalkotó művész, Rippl-Rónai József és Aristide Maillol kapcsolatáról. Legendás volt Rippl-Rónai és Maillol barátsága: fiatalkori éveik egyik legmeghatározóbb kapcsolata 1890-ben kezdődött, és hosszú ideig tartott, annak ellenére is, hogy Rippl-Rónai 1902-ben Párizsból visszatért Magyarországra, és csak 1914-ben találkoztak újra. Egymás iránti rokonszenvük, szellemi közösségük, kölcsönös emberi és szakmai tiszteletük példaértékű: barátságuk esztétikai, művészi közösséget is jelentett. Földi Eszter tanulmánya segítségével most mélyebben megismerhetik e két művész kapcsolatát és művészeti jelentőségét.

Érdemes megnézni az útvonaltippet is a múzeum honlapján, amely Rippl-Rónai páratlan gazdagságú életművén vezeti végig a látogatót. Többek között azt is meg lehet tudni, hogy a festő egy ideig Munkácsy Mihály mellett dolgozott, majd bekapcsolódva a francia modern művészeti életbe, saját formanyelvet alakított ki, ami senkiéhez sem hasonlítható. Témái széles spektrumon mozognak, a modern nő eszményétől kezdve kaposvári otthonán át a családtagokat megörökítő alkotásokig. Az ingyenes programok január 28-án, 18 óra 30 perctől érhetők el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.