Scarlett O'Hara olyan, mint a mai modern nő

Scarlett O'Hara az Elfújta a szélben egy igazán önző, elkényeztetett kamasz: gyermeki álmát kergeti, amely az elképzelt plátói szerelemről szól. A történet során emancipált nővé válik, szabad akar lenni, és emiatt nem képes észrevenni maga mellett a férfit, aki halálosan szereti őt, aki gyermekének apja lesz, és aki megteremti számára az ideális otthont. A filmet csütörtökön 21 órától vetíti az M5 kulturális csatorna.

2020. 09. 09. 9:47
null
Az egyetlen ember, aki igazán, kitartóan és okosan szerelmes Rhett Butler, akit Clark Gable alakít Fotó: Warner Home Video
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán soha nem volt olyan aktuális Viktor Fleming 1939-es alkotása, az Elfújta a szél, amelyet minden idők egyik legsikeresebb kultuszfilmjeként tart számon a filmtörténelem, mint manapság. Scarlett O'Hara, akit Vivien Leigh alakít tengernyi tehetséggel, éppen azokkal a problémákkal küzd ugyanis, amelyekkel a kortárs modern és emancipált nők is. Míg a mai világban minden reklám és bulvár női magazin arról szól, hogy egy nőnek elsősorban magával kell foglalkoznia, mert megérdemli, addig Scarlett O'Hara, bár a kora még nem az egyéni önzőséget preferálta, zsigerből csak magán keresztül, csak a saját érdekeinek fényében képes látni a másik embert és a világot.

Scarlett O’Hara zsigerből csak magán keresztül, csak a saját érdekeinek fényében képes látni a másik embert és a világot
Fotók: Warner Home Video

 

Három érdekházasságot is köt, bár egyik férfit sem szereti, akihez hozzámegy. Szinte tudomást sem vesz róluk, mert a plátói szerelme után áhítozik, Ashley Wilkes felesége szeretne lenni, aki viszont máshoz köti az életét. Mindez manapság azért tanulságos, mert ma is temérdek ember teszi tönkre saját és környezete életét azzal, hogy kergeti a szerelem ideáját, ráadásul korunkban túlságosan sok szó esik arról, hogy az igencsak hamar mulandó szerelem nélkül nem lehet élni.

Mindez manapság azért tanulságos, mert ma is temérdek ember teszi tönkre saját és környezete életét, miközben kergeti a szerelem ideáját

 

Persze az Elfújta a szél is a szerelemről szól, csak másként, sokkal okosabban, mint a mai romantikus filmek többsége. Ráadásul ebben az alkotásban egyetlen ember szerelmes igazán, kitartóan, okosan, ő pedig Rhett Butler, akit Clark Gable alakít a játszi könnyedséget drámai mélységgel vegyítve. Ő az úgynevezett rosszfiú, akit a nők a mai napig szeretnek meghódítani, hogy aztán rendes családapává, gondoskodó és védelmező családfővé, megbízható férfivá tegyenek. Viszont Scarlett O'Hara az önismeret hiányában nem tudja magáról, hogy ő is szerelmes a férfiba, mert fogalma sincsen, mi az igazi szerelem.

 

Az egyetlen ember, aki igazán, kitartóan és okosan szerelmes: Rhett Butler, akit Clark Gable alakít

 

A film egyébként azt is bemutatja, hogyan kell működnie egy jó párkapcsolatnak. Rhett Butler a házasságuk során ugyanis mélységes barátsággá alakítja át tomboló szerelmét, gondoskodó, gyermekével sokat foglalkozó apává válik, miközben persze megmarad férfinak is, aki nem tűri maga mellett a konkurenciát, amely egyre szürreálisabb, viszonzatlan szerelem képében rombolja kapcsolatukat. A film másban is megelőzte a korát. Azt is megmutatja a nézőnek, hogyan hidegül el egy párkapcsolat, hogy aztán a néző a saját életében képes legyen megállítani azt. Az Elfújta a szél szerint minden baj okozója: ha az ember megsértődik a másikra.

 

Rhett Butler a házasságuk során rosszfiúból gyermekével sokat foglalkozó apává válik

 

De a szerelmen túl: a balliberálisok és/vagy kommunisták sokat támadták mostanában a filmet, mondván, hogy rasszista. Pedig a film egy szóval sem mondja azt, hogy nosza, mindenki tartson ma is rabszolgát, hanem a történelemnek egy olyan pillanatát mutatja be, amikor a rabszolgatartás létezett, és a déliek nézőpontjából, az ő narrációjukkal mesél el egy történetet. Ma pedig nem vehető komolyan az, aki vitatja, hogy többféle narrációt is meg kell ismerni, mert ha nem ismerjük a különböző narrációkat, nem érthető sem a mai világunk, sem a múlt, nem érthető meg a történelem sem. Arról már nem is beszélve, hogy az alábbi mondatok is elhangzanak a filmben, amikor Scarlett O'Hara a polgárháború után fehér rabokat akar alkalmazni a fűrészüzemében, amikor úgy dönt, hogy a saját eszközeivel győzi le az északiakat, akik a nyertes háború után bosszúból megfizethetetlen mértékig emelik fel az adót:

– Scarlett, nekem nem kell a mások kényszermunkájából és nyomorúságából származó pénz – mondja Ashley Wilkes, a fűrészüzem társtulajdonosa a nőnek.

– De rabszolgát persze tartottál – vág vissza Scarlett O'Hara.

– Az más volt, mi nem bántunk velük így. Egyébként fel is szabadítottam volna őket, ha nem jön ez a háború – mondja Ashley Wilkes, aki jó ember a filmben és a Pulitzer-díjas könyvben is, sok esetben az író szócsöve, aki egyébként ezt a magatartást tartotta kívánatosnak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.