Százezer fénykibocsátó kőből készült emlékmű Hollandiában a holokauszt áldozatainak emlékére

Forrás: MTI2020. 01. 17. 20:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felavatták csütörtökön azt az új emlékművet Rotterdamban, amely az auschwitzi náci koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából a holland holokausztáldozatoknak állít emléket. Az alkotás 104 ezer fénykibocsátó kőből áll, amelyet a Rotterdamot átszelő Maas-folyó partján helyeztek el.

Daan Roosegaarde, az emlékmű alkotója elmondta, hogy a Levenslicht (Az élet fénye) című művének ötletét abból a zsidó szokásból merítette, hogy a halottak sírján vagy a sír mellett egy követ helyeznek el.

Az emlékmű minden köve egy holokausztáldozatot jelképez, és ha ultraviola fénnyel világítják meg, akkor világít.

Gerdi Verbeet, a május 4-re és 5-re tervezett hollandiai országos megemlékezések fő szervezője elmondta, hogy az emlékművel minden olyan holland polgár előtt tisztelegni akartak, akit elhurcoltak otthonából, deportáltak és meggyilkoltak a nácik.

„Nem ünnepelhetjük a felszabadulás 75. évfordulóját anélkül, hogy fel ne idéznénk azok emlékét, akik nem érték meg a felszabadulást” – hangsúlyozta Verbeet.

A köveket, amelyek a sötétben fényesen pulzálnak, január 22. és február 2. között országszerte kiállítják.

A világ vezetői és a holokauszttúlélők január 27-én emlékeznek meg Auschwitzban a haláltábor felszabadulásának 75. évfordulójáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.