Titkos levelek a Móra-esten

Kis Erzsébet
2019. 09. 12. 15:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Móra Ferenc titkos szerelmes leveleit mutatják be ma 19 órakor a Radisson Blue Béke Hotelben, az egykori Britannia Szállóban. A Móra-estek sorozat első estjén az író, költő dédunokájával, Vészits Andreával is találkozhat a közönség. Az estet Saly Noémi kávéház- és szállodakutató nyitja meg. Az eseményen a részvétel regisztrációhoz kötött.

Az egykori Britannia Móra Ferenc kedvenc szállodája volt: budapesti elfoglaltságai idején mindig itt tartózkodott. A közönség elé kerülő kései szerelmes levelek megszólítottja Kalmár Ilona, akit az író leveleiben Kicának hívott, és közel ötven éven át őrizte a titkos üzeneteket egy vaskazettában, majd végrendeletében az összes levelet a szegedi Móra Ferenc Múzeumra hagyta.

Móra és Kica 1932 nyarán Balatonföldváron, egy esős napon találkoztak először, az író ötvenhárom éves volt ekkor, a nő pedig harminc. „Kica lesz az oka, hogy egyszer azt fogja írni rólam az irodalomtörténet valamely iparosa: pár hét híján betöltötte a költő az ötvenhármat, amikor titokzatos változáson ment át és csoda történt vele” – jegyezte meg Móra Ferenc, aki szerelméről mintázta az Aranykoporsó Titanilláját. Kapcsolatuk másfél évig, az író haláláig tartott. A szenvedélyes levelek által nemcsak a huszadik század egyik legszebb szerelmi történetébe, hanem egyben Móra Ferenc legbenső érzésvilágába is bepillanthatunk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.