Ünnepi koncert a nagycenki Széchenyi-kastélyból március 15-én

Pál István Szalonna és Bandája „…mert a magyar szabadságért harcra keltek…” című ünnepi koncertjének online bemutatójával tiszteleg a Széchenyi-örökséghelyszín az 1848–’49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt a nemzeti ünnepen.

Magyar Nemzet
2021. 03. 12. 13:30
null
Szalonna és Bandája Forrás: eszterhaza.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A március 15-én 15 órától, a nagycenki Széchenyi-kastély Facebook-oldalán megtekinthető előadáson életre kel a magyar lélekre jellemző szabadságvágy és a hazaszeretet magasztos eszméje – mondta Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Pál István Szalonna és Bandája
Fotó: Eszterháza

– A szabadságharc időszakának eseményeit számtalan népdal örökíti meg az egész Kárpát-medencében. Ezekből válogattunk a koncertre, melyet a nagycenki Széchenyi-kastélyban rögzítettek, amely valóban inspiráló környezet, hiszen a legnagyobb magyar szellemiségét őrzi – emelte ki Pál István Szalonna Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész, érdemes művész, akit prímásként Pál Eszterrel (ének), Doór Róberttel (nagybőgő), Gombai Tamással (hegedű), Ürmös Sándor Ferenccel (cimbalom), Gera Attilával (fúvós hangszerek) és Karacs Gyulával (brácsa) láthatunk majd a színpadon.

– A magyar tájegységek muzsikái – a Gyimestől a Partiumig, Kárpátaljától Rábaközig – mind harmonikusan kötődnek egymáshoz, és végigvezetnek hagyományos kultúránk értékein. Izgalmas legényes táncok, verbunkok, katonaénekek és rabénekek teszik igazán változatossá koncertünket, melynek tartalmát ezek a népdalok teszik emelkedetté, üzenve a hazaszeretet, a bizalom és hűség erejét – fogalmazott Pál István Szalonna.

Az erdélyi tájegység egységes muzsikájából ad ízelítőt Pál István Szalonna és Bandája
Fotó: Eszterháza

A bemutatót követően a koncert az Eszterháza Központ örökséghelyszíneinek internetes oldalain lesz visszanézhető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.