Törvényen kívül

Gondatlan emberölésben mondta ki bűnösnek az elsőfokú bíróság azt a házaspárt, akiknek gyermeke agyvérzésben halt meg. A tragédiát a szakértők szerint az okozta, hogy a szülők nem adtak neki születése után K-vitamint. Az apa a hazai oltásellenes tábor egyik vezéregyénisége. Csak ők ketten ültek most a vádlottak padján, de helye lett volna ott mindazoknak is, akik szülésznőként, gyermekorvosként segítik a kötelező védőoltások szándékos elmulasztásának eltussolását.

Hanthy Kinga
2020. 02. 08. 12:16
null
Elsőfokú ítélethirdetés a Budapest Környéki Törvényszéken február 6-án. Mihez van joga egy szülőnek? Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elsőrendű vádlottat, L. Csabát egy év hat hónap fegyházbüntetésre ítélte a bíróság, amelynek végrehajtását két évre felfüggesztette. Felesége egy év fogházat kapott két évre felfüggesztve. L. Csaba utolsó szó jogán elmondott védőbeszédéből kiderült, hogy nem bánt meg semmit, nem érzi magát bűnösnek, sem felelősnek a gyermeke haláláért. Nem először derül ki, hogy még a személyes tragédiák sem írják felül azt az erős meggyőződést, amely a világ, a gyógyszerlobbi, az egészségügy gonosz összeesküvésére és annak egyéni kivédésére épül.

Kétezertizennnyolc január 12-én indult büntetőeljárás a Budapest Környéki Törvényszéken L. Csaba és felesége ügyében; a vád: 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés, mely tíztől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.

A bíró a tavaly októberi tárgyaláson azonban már jelezte, hogy a bűncselekmény minősítése a vádtól eltérően enyhébb is lehet: gondatlan emberölés vétségének is minősülhet, melynek büntetési tétele egy évtől öt év. Nagy volt tehát a tét.

A vádirat szerint az anya a terhessége idején nem vette igénybe a védőnői szolgálatot, gondozásra nem járt, majd 2012. november 9-én szakmai segítséggel otthon hozta világra gyermekét. Az újszülöttgyógyász ezt követően tájékoztatta a szülőket a K- és D-vitamin adásával kapcsolatos teendőkről, a kötelező szűrővizsgálatról és BCG-oltásról. Az anyagcsere-szűrővizsgálathoz szükséges vérvételt a szülők írásban elutasították. 2013. január 1-jéig semmiféle egészségügyi ellátást nem vettek igénybe, ekkor került a csecsemő kritikus állapotban kórházba, ahol január 8-án meghalt.

A boncolás kimutatta, hogy a kisfiú halálát kétoldali agyvérzés és gyulladás okozta, melynek valószínűsíthetően a véralvadást segítő K-vitamin-hiány a forrása. A szakértők egyértelműen kimondták: ha a gyermek megkapja mind a három K-vitamin-adagot, nem halt volna meg, viszont az agyvérzés a kórházba szállítás előtti egy-hat nap között jelentkezett, vagyis mire a mentők kiérkeztek, már visszafordíthatatlan volt a csecsemő állapota. Ez azért lényeges megállapítás, mert a vádirat szerint a szülők minden formában – az ügyelet késői kihívásával, az ügyeletes orvosnő, majd a mentők munkájának akadályozásával, ezt követően a kórházban rendezett cirkusszal is – késleltették a gyermek megmentését. Ha közvetlenül ez a késedelem lett volna a halál oka, megállhatott volna az emberölés vádja.

A zenész házaspár, L. Csaba és felesége, a venezuelai Ada büntetőperéről folyamatosan jelennek meg a tudósítások, mivel az apa a magyar oltásellenes mozgalom egyik vezéregyénisége, akinek többezres követőtábora van. És most a saját gyermeke haláláért vonják felelősségre, amelyet egy általa be nem adott vitamin okozott. L. Csaba egyébként tagja a laposföld-hívők társaságának is – ők azt vallják: nem elég, hogy a bolygónk lapos, de ezt gonosz hatalmak gonosz célból még titkolják is –, valamint hisz a nagy kondenzcsík-összeesküvésben. Magáról így vall: „Művészeti munkásságom mellett párhuzamosan foglalkozom tinikoromtól a természetes gyógymódokkal is. A természetvédelem szolgálatában és példamutató vegetáriánusként élek több mint két évtizede. A »védőoltások« mögötti fertőnek akkor jártam utána alaposan, amikor gyermekem született.

Mélységesen megdöbbentett mindaz, amit e témában kiderítettem – ezért mozgalmat indítottam Oltáskritikus ­Életvédők Szövetsége néven… Célunk az oltási kötelezettség eltörlésének kikényszerítése, továbbá teljes körű tájékoztatás az oltások nem mellékes »mellék«hatásairól – melyek oroszlánrészét elhallgatják, letagadják a hivatalos szervek, valamint az oltásmegtagadók és az oltáskárosodottak szervezett érdekképviselete.” Gyermeke haláláról egy televízióinterjúban azt mondta: az agyvérzése azért alakulhatott ki, mert az ügyeletes orvos nem találta a gyermek vénáját, ezért a koponyáját kezdte nyomogatni, és a tűt a fejvénába szúrta, valamint a kórházban a gyermeket önhatalmúlag leszedálták, bekábítózták, nyakszirten szurkálták, és agyi beékelődést provokáltak ki nála.

L. Csaba több fórumon is hangoztatta, hogy az orvosok hidegvérű gyilkosok, azért ölik meg a gyermekeket, mert szükségük van a szerveikre. (A klinikán megkérdezték a szülőket, felajánlják-e transzplantációra a csecsemő szerveit.) Kisfia egyéves születésnapjáról a világhálón így emlékezett meg: „Elrablói és gyilkosai felelni fognak bűnszövetkezetben elkövetett gaztetteikért. Vállalta a mártírhalált, hogy megmutassa: 2013-ban Magyarországon az orvos minden törvények felett áll, gátlástalanul gyilkolhat, ha kedve-érdeke úgy kívánja.”

Ahogy annak idején a Geréb ­Ágnes elítélése körüli vita, a halálra éhez­tetett agárdi kisfiú története, L. ­Endre hathétnyi élete, illetve legutóbb a dusnoki házaspár esete is ráirányítja a figyelmet arra a szubkultúrára, amely magát a törvények fölé is helyezi, és a „balesetek” ellenére is rendíthetetlenül hisz az igazában. Ne feledjük, Geréb Ágnes tevékenysége nyomán gyermekek haltak meg, és a doktornő akkor is vezetett le otthon szülést, amikor el volt tiltva.

A négy hónapos dusnoki kisfiú, aki a szüleitől a Bátor Nyilas nevet kapta, most épp nevelőszülőknél van. Csupán azért, mert a szülei a Mintaként Alkalmazott Gondviselés (MAG) nevű szekta tagjai, akik vezetőik, Posta Imre és Géczy Gábor tanait követve azt vallják, hogy a jelenlegi államhatalom illegitim, valamint hogy a Magyarország Kft. nevű cég szerepel a New York-i tőzsdén is. Ennek az ország összes állampolgára a tulajdona, akiket hétéves korukban halottá nyilvánítanak, hogy attól kezdve csak ügyvéd képviselhesse őket. Mivel Bátor Nyilas szülei nem kívánták a gyermeküket e kft.-be beléptetni, törvényen kívül tartották: otthon született, születésének ténye hivatalos papíron nem szerepelt, nem volt anyakönyve, nem látta orvos, védőnő, tehát semmiféle előírásnak nem feleltették meg.

Elsőfokú ítélethirdetés a Budapest Környéki Törvényszéken február 6-án. Mihez van joga egy szülőnek?
Fotó: Havran Zoltán

L. Csaba a Csillagösvény Alapítvány élén világutazó békenagykövet is. Feleségével saját dalszerzeményeiket adják elő, miközben a Káin típusú kizsákmányoló, erőszakelvű hatalom helyett Hunor-Magor szellemiségű, szeretetalapú társadalmat hirdetnek. Egyet kell értenünk a radikális nemzeti.net portál szerzőjének szavaival: „nemcsak nevetni lehet rajtuk, hanem őmiattuk tartják sokan teljesen vállalhatatlannak a hazafiakat. Mint láthatjuk, emberéleteket tesznek tönkre, úgy hogy nem szabad tovább hallgatnia az épeszű nemzetieknek. Az elhatárolódást általában a baloldal szokta kikényszeríteni a »jobboldalból«, azonban van az a helyzet, hogy mi önként is megtesszük.”

És felbukkannak az ebben a szubkultúrában visszatérő szereplők is. Az egyikük Mile Gabriella gyermekorvos, akiről e körben köztudott, hogy a be nem adott védőoltásokat lepapírozza. Ő volt L. Endre gyermekorvosa, ahogy az Agárdon éhen halt másfél éves Benjáminé is. Abban az esetben jogerősen felfüggesztett börtönre ítéltek, de ma is praktizál. L. Csabáék perében tanú volt. Mile körzeten kívül látta el a kis Endrét, ahogy korábban Benjámint is. Asszisztensnője a bíró kérdésére annyit elárult, hogy a doktornő neve közszájon forog az otthon szülés kapcsán. Elmondta még, hogy tudja, hogyan kell receptkiváltáshoz taj-számot generálni születés előtt. Mile doktornő e mostani perben tanúként azt állította, hogy nem folyik ellene büntetőeljárás, amit a bíró cáfolt: közokirat-hamisítás ügyében folyik. A Fejér Megyei Kormányhivatal feljelentése alapján indult ellene nyomozás 2015 decemberében, és az illetékes kerületi ügyészség 2018 júniusában emelt ellene vádat hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt, mivel csak papíron adta be a védőoltást. Pere még folyik.

Egy másik, mindkét gyermekhalál vizsgálatakor felmerült személy az otthon szüléseket vezető Márki-Zayné Vincze Felícia, akit szintén tanúként hallgattak ki mind az agárdi, mind a most befejeződött, L. Csaba és felesége elleni perben. ­Antal Béla újságíró, a szegyenpad.com blog munkatársa folyamatosan követte az eseteket, és kiderítette, hogy a szülésznő az agárdi szüléslevezetést úgy vállalta el, hogy nem volt honosítva a diplomája, nem rendelkezett érvényes működési engedélyekkel, 245 kilométerre tartózkodott a szülési helyszíntől, ezért nem is ért oda időben, valamint egyedül, megfelelő szakmai végzettséggel és engedéllyel rendelkező szülészkolléga nélkül indult el Agárdra.

Hasonlóképpen L. Endre 2012. november 12-ei születésekor is szakmai felügyelet nélkül folytatta le a szülést, a megfelelő végzettséggel rendelkező szakmai felügyelő, Lukács Judit csak papíron volt jelen. Ez el is hangzott L. Csaba és felesége perében. A tanúkihallgatást követően megjelent írásokat a szülésznő férje, a hódmezővásárhelyi polgármester Márki-Zay Péter politikai támadásként aposztrofálta. A Te Szülésed Kft.-nek egyébként 2017-ig Márki-Zay volt az ügyvezetője. Amikor elkezdődtek a szakmai, majd adóügyi problémák, átadta az ügyvezetést a feleségének, akitől tavaly márciusban a lányuk vette át. Márki-Zayné Vincze Felícia a bírónak az oltásellenes perben azt mondta: a K-vitamin leukémiát okoz.

L. Endre halálának okát szakértők vizsgálták, de az azt közvetlenül megelőző eseménysornak szemtanúi is voltak, a Cseh család, akiknél L.-ék épp vendégségben voltak, amikor a kisfiú rosszul lett, és akik végül a szülők minden tiltakozása ellenére kihívták a mentőket. Nem voltak barátok, csak egy meditációs csoportba jártak, ezért kérték meg őket L.-ék, hogy fogadják be őket, amíg a férj otthon megjavítja a fűtést. Január elseje volt, tél. Cseh Zoltán, akinek ebből a vendéglátásból számtalan kényelmetlensége és konfliktusa származott, lapunknak azt mondta, L.-ék nem bűnözők, nagyon szeretik, különös gonddal nevelik a gyermekeiket. Endre halála után született még egy, és nagy tragédia lenne, ha elszakadnának egymástól. Azt is hozzátette, hogy egyértelmű, a feleség a férjének van alárendelve, és L.-nél valami nem stimmel.

Az igazságügyi orvos szakértő véleménye szerint L. Csaba hajlamos a valóságtól való elszakadásra, agresszív, lobbanékony, érzelmileg éretlen, felelősséghárító, alkalmazkodási nehézségei vannak, érzelmei önmaga felé irányulhatnak. Kisfia halála nem érintette meg túlságosan, mert nem alakult ki a gyermekkel a kötődés, amelyet a belátási képességeinek nehézsége is akadályoz. Feleségének, Adának fokozott az alkalmazkodási készsége, depens, ő is felelősséghárító, de bűntudata van, bizalmatlan, módosíthatja az emlékeit, kapcsolatukban a férje a domináns. Ugyanakkor tele van érzelemmel, képes szeretni, kötődni.

Mind az agárdi, mint a dusnoki eset, mind pedig az oltásellenes szülők perének kapcsán felmerül a kérdés: kié a gyermek? Mihez van és mihez nincs joga a szülőnek? Ez a kérdés feltehető minden olyan esetben is, amikor a szülő túlszeretetből, jó szándéktól vezérelve tesz olyat a gyermekével, amely annak nincs előnyére. Lux Ágnes gyermekjogi szakértőt idézzük: A 995/B/1990. AB-határozat kimondta, hogy a gyermek ember, akit minden alkotmányos alapjog megillet, de ahhoz, hogy ezekkel képes legyen élni, biztosítani kell számára az életkorának megfelelő minden feltételt a felnőtté váláshoz. Az állam csak akkor lép be a szülő-gyermek viszonyba, ha a szülő nem tudja vagy nem akarja teljesíteni kötelességeit a gyermekkel kapcsolatban, aminek következtében annak élete, neveltetése súlyos veszélybe került. Az államnak ez a felelőssége lehetőséget ad a törvényes beavatkozásra. A szülő gyermekjogi kötelezettségei tehát alapjogainak korlátozását is jelentik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.