Ima és pánik

2020. 04. 02. 14:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 15-én reggel minden előzetes bejelentés nélkül megjelent az interneten Donald Glover, azaz művésznevén Childish Gambino új honlapja, Donald Glover Presents néven, ahol folyamatos loopban sugározták az énekes-rapper-dalszerző új lemezét. Az oldal linkjét először a Twitterre tette fel valaki, majd később az énekes menedzsmentjéből is többen tovább osztották a bejegyzést, hogy aztán tizenkét óra múlva eltüntessék az egész hanganyagot az internetről. Némi értetlenség és pontosan egy hét után aztán Glover felpakolta a zenéket a Spotify-tól a YouTube-ig az összes nagy zenemegosztó oldalra, így bárki számára elérhető a friss, albumborító nélküli új lemez.

A megjelenési dátum, azaz 3.15.20. című korong tizenkét számot tartalmaz, és mindössze kettőnek van címe. Szerepelnek köztük olyan dalok, amelyekeket már hallhattunk korábban, például a Feels Like Summer vagy a Guava Island című kisfilmben elhangzott Time, a Warlords című nyitószám már felcsendült Gambino tavalyi Coachella fesztiválos koncertjén, az Algorythm pedig egy kiterjesztett valóság applikáción (Google Pixel) keresztül debütált. A lemezen közreműködik 21 Savage, Ariana Grande és SZA is. A meglepetés „karanténalbum” eredeti lelőhelyén, a Donald Glover Presents honlapon a zenén felül csak egy négy részre osztott, rajzolt lemezborító szerepelt március tizenötödikén: ezen a világ lángba borul, az emberek pedig levetik magukat az épületek ablakaiból, imádkoznak, nevetnek, pánikolnak vagy éppen szelfiznek. Glover egyébként híres rejtélyes nyilatkozatairól és titkolózásairól, így aztán bőven beleillik a képbe, hogy meglepje rajongóit.

Childish Gambino igazi modern polihisztor
Fotó: Reuters

Donald Glover nem rokona a Halálos Fegyver szériából ismert Danny Glovernek, ám amellett, hogy 2005 óta három teljes hosszúságú albumot és több mixet adott ki Childish Gambinóként, igazi modern polihisztor. Író, dalszövegíró, rendező, és színészkedik is: mindenütt jelen volt a 2018–2019-es időszakban. Az Atlanta című sikersorozatával, a 2016-os Awaken My Love! (Ébresztő, szerelmem!) című albumának sikerével, a Saturday Night Live tévéshow házigazdájaként és zenei vendégként, de Rihanna Guava-sziget című filmjének ő volt az egyik főszereplője, és ő alakíthatta a fiatal Lando Calrissiant a Han Solo-filmben, valamint ő kölcsönözte Simba hangját is a Disney Az oroszlánkirály 3D-s új verziójában.

Donald Glover 2011-ben találta ki a Childish­ Gambinót, ami kezdetben csak viccnek indult, hiszen a nevet is egy Wu-Tang Clan névgenerátorral kreálta. Aztán a funk stílusú Redbone című számért már Grammy-díjat is kapott, a This is Americával (Ez Amerika) pedig valósággal felrobbantotta a netet. A dalhoz szociológiai igénnyel megalkotott, kemény társadalomkritikával átitatott videóklipet néhány nap alatt ötvenmillióan nézték meg, ma már 648 milliónál tart.

A videó a modern kori Amerikában jelen lévő mindennapos erőszakot ábrázolja egy kaotikus parkolóban, és számos jelentésrétege van.

Attól zseniális, mert minden megtekintés során felfedezhetünk benne valami egészen újat, és mert ezerféleképpen meg lehet magyarázni. Gambino helyiségről helyiségre halad őrült tempóban táncolva, miközben lelő egy maszkos gitárost, és gépfegyverrel lemészárol egy templomi kórust.

A This is America meg is kapta többek között Az év dala és Az év felvétele díjakat a Grammy-gálán, amelyre azonban Glover el sem ment.

A kirobbanó siker közepette az énekes-rapper-színész meglepő módon turnéjának utolsó időpontja után leállt a pörgéssel, anélkül hogy kiadott volna egy régóta várt új albumot. A most megjelent dalok szerencsére folytatják a 2018-as kislemeze hangulatát, amelyen szerepelt a lemezen most is megtalálható Summertime Magic is. A zene ötvözi a hagyományos R&B-t hiphop-, karibi és néhol kicsit agresszívebb hangokkal. Az egyik nagyon kedves dalban pedig arról beszélget a gyerekeivel, hogy szeretik-e magukat. A 3.15.20. jól jön ezekben a vészterhes időkben, ki tud szakítani a négy fal közül.

(Donald Glover/Childish Gambino: 3.15.20. 12 dal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.