Sikersorozat a Los Angeles Lakers és Boston Celtics rivalizálásáról

Az HBO nem akar lemaradni a Netflix mögött sportról szóló sorozatok készítésében. A Győzelmi sorozat: A Lakers dinasztia felemelkedése az amerikai profi kosárlabda kulcsfontosságú éveit mutatja be, azon belül a Los Angeles Lakers és Boston Celtics rivalizálását.

Csiger Ádám
2023. 08. 21. 5:10
Forrás: HBO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma már, amikor egy sztárkosaras ötvenmillió dollárt tesz zsebre évente, nehéz elképzelni, hogy volt idő, amikor az NBA nem volt sikeres. Világszerte népszerűvé Michael Jordan tette a sportot, de előtte a ligának még Amerikában is be kellett futnia. Ami a Los Angeles Lakers és Boston Celtics rivalizálása, valamint sztárjaik, Earvin „Magic” Johnson és Larry Bird versengése nélkül nem történt volna meg. Ilyen elmérgesedett vetélkedés azóta sem volt az NBA-ben, Michael Jordannek például sosem akadt méltó ellenfele. Az HBO válasza a Netflix Michael Jordan Az utolsó bajnokságig című sikersorozatára a Győzelmi sorozat: A Lakers dinasztia felemelkedése, amely a kaliforniai csapatra fókuszál és őket teszi meg a „jó oldalnak”, szemben az erre a szerepre kevésbé alkalmas keltákkal.

Basketball Player Larry Bird Restraining Magic Johnson
Larry Bird lefogja Magic Johnsont. Legendás a Los Angeles Lakers és Boston Celtics rivalizálása. Fotó: Bettmann

 

A Los Angeles Lakers és Boston Celtics rivalizálása két játékos csatája

 

A főhős az újdonsült tulaj, Jerry Buss: furcsamód előtte senkinek nem jutott eszébe, hogy látványsportot csináljon a kosárlabdából, se az, hogy szexi pompomlányok táncoljanak a szünetekben. A pályán a hős Magic, minden idők legnagyobb irányítója, minden értelemben, hiszen 206 centisen játszotta a kisemberek posztját. Ő már házon belül is talált riválist: újoncként került a csúcsról épp lefelé meginduló, legendás Kareem Abdul-Jabbar csapatába. Akivel különbözőbbek nem is lehettek volna: 

Abdul-Jabbar Muhammad Ali követője, vallásos, intellektuális polgárjogi harcos, Magic pedig letörölhetetlen mosolyú közösségi ember, akit hamar szexfüggővé tett a hírnév, így szedte össze a HIV-vírust is, ami miatt 32 évesen visszavonult.

(A nyolcvanas években a Lakers-játékosokra minden városban vadásztak a nők, Magic kicsapongásairól pedig döbbenetes történetek és elképesztő számok keringenek azóta is.)

Ellenlábasaiknál jobbat kitalálni sem lehetne a Celticsnél: a bostoniak annyira rasszisták, hogy zaklatták még saját sztárjukat, Bill Russellt is, a csapatfőnök Red Auerbach pedig noha hőse volt a faji korlátok ledöntésének minden aljas trükköt bevetett a Lakers ellen, ő állt amögött, hogy a város pokollá tette a vendégcsapat életét. Larry Bird minden idők legjobb fehér bőrű játékosaként Magic tökéletes ellentéte: egy szőke indianai parasztgyerek szakmunkásbajusszal, mizantróp természettel, virtuozitás helyett kemény játékkal.

 

Tökéletlen siker

 

Az HBO ambiciózus sorozata tökéletlen ugyan, de így is minden kosárlabda-rajongó valóra vált álma. 

Monumentális feladat életre kelteni egyetlen nyolcvanas évekbeli NBA-meccset is, hiszen olyan szereplők kellenek, akik magasak, profiként mozognak a pályán és játszanak a kamera előtt, és még hasonlítanak is a karaktereikre.

Buss és Auerbach kivételével mindenki él még, aki feltűnik a sorozatban, és mindenki ki is van akadva, hiszen nem kérdezték meg őket, csak adaptálták Jeff Pearlman könyvét, azt is elég szabadon.

Az első évad Bird és Magic első szezonjáról szól, ami tündérmeseként ért véget az utóbbi számára: Abdul-Jabbar sérülése miatt az utolsó meccsen öt poszton játszva már újoncszezonjában bajnok és a döntő legjobbja lett. De nem Bird és a Celtics ellen, bőven van tehát még miről szólnia a most debütáló második évadnak.

Borítókép: Jelenet a sorozatból. Forrás: HBO

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.