Illatos almák és ropogós paprikák sorakoznak katonás rendben a harsogó petrezselyemzöld mellett a zöldségespulton. A gombák diszkréten bújnak meg a sarki hűtőben, a vásárlók többsége rá se hederít a barnafejű óriás csiperkére vagy mellette a szeletelt fehérre. Az eset nem kizárólag magyar jelenség, ezért indít a Európai Gombatermesztők Szövetsége (GEPC) hazánkban, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Írországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban és Spanyolországban promóciós kampányt – különösen a Z generációnak. Az ötmillió eurós befektetés három év alatt várhatóan 28 millió eurós forgalomnövekedést hoz majd a tervek szerint. A cél: felhívni a fogyasztók figyelmét az európai gomba előnyeire, hiszen a megfizethető, egészséges, egész évben elérhető és termesztése fenntartható, így valódi kincs – áll a GEPC közleményében.

A vásárolt gomba biztonságos
Kevés olyan táplálék létezik, amelynek fogyasztása kapcsán annyira megoszló véleményekkel találkozhatunk, mint a gomba esetében. Egyesek kizárják az étrendjükből, mások tudatosan illesztik be. Vidéken sokan járják az erdőt és gyűjtik a gombát, de legalább annyian félnek a mérgezéstől, ezért meg sem kóstolják az erdei darabokat.
A vásárolt termékek jó eséllyel a Bio-Fungi készítményei, amely apró vállalkozásból nőtt mára az ország és a régió egyik legnagyobb termesztőjévé és gombakomposztgyártójává. A cég a felszíni, holland típusú, számítógép által vezérelt termesztőházakban negyvenezer négyzetméteren nevel fehér és barna csiperkét, laskát és többféle egzotikus gombát.
– Európában kicsivel több mint egymillió tonnát termelünk, ami jelentősnek tűnik, azonban ha elosztjuk a több mint hétszázmilliós európai lakosságra, ez maximum fejenkénti másfél kilogramm éves fogyasztás, de legalább öt kiló lenne egészséges – avat be Mutsy Árpád, a Bio-Fungi tulajdonosa az ócsai telephelyen, ahol éppen a fodros kalapú laskák sorai között sétálunk. – A gomba szuperélelmiszer, magas a fehérje-, vitamin- és rosttartalma, szénhidrát és zsír viszont alig van benne. Energiatartalom és koleszterin nélkül tartalmaz teljes értékű fehérjéket. A fehér csiperke harmonikus ízvilágával például nélkülözhetetlen nyersanyaga a konyháknak, egyszerűen és változatosan elkészíthető élelmiszer, egész évben elérhető vitaminforrás.