Koltay Gábor és felesége, Koltayné Zsoldos Krisztina története húsz évvel ezelőtt kezdődött, amikor úgy döntöttek, hátat fordítanak Budapestnek, és beköltöznek a festői karsztvidéken, Aggteleken vásárolt parasztházukba. Gábor agrármérnök, gombavizsgáló szakellenőr, Krisztina virágkötő és a fakanalat is nagyon ügyesen forgatja. Egyiküktől sem volt idegen a gondolat, hogy abból éljenek, amit a két kezükkel megtermelnek, összegyűjtenek, feldolgoznak. Gyűjtik az aprólékos munkával feldolgozható erdei bogyókat, szörp és lekvár készül a somból, a kökényből, a csipkebogyóból, de feldolgozzák a citromfüvet, az erdei mentát, a pitypangot is.

Fotó: Darabos György
Alaptermékük a gombaszárítmány. Ősidők óta szárítással tartósították télire az erdei gombákat, ezt a hagyományt folytatják ők is. Készítenek csemegegombákat is.

Fotó: Darabos György
Régi keleti receptet fogalmaztak újra, és eljutottak az igazi „királyi csemegéig”, ami nem más, mint a furmintborecettel, saját kertjük fűszereivel, tartósítószer nélkül készült csemege erdei gomba, pontosabban kucsmagomba, rókagomba, illetve erdei vegyes gomba.
– A boltokban termesztett csiperke és laskagomba kapható, ám egészen más az íze egy tölgy- vagy nyárfatönkön nőtt laskának – állítja a házigazda. – Aztán jött a nyitott parasztudvar gondolata, és ezt meg is valósítottuk. Úgy gondoltuk, milyen jó, hogy itt van ez a gyönyörű világörökség, a cseppkőbarlang, a táj, ami körülvesz minket. A turista se csak pár órára maradjon. Jöjjön be hozzánk, beszélgessen velünk, kóstolja meg azt, amit csinálunk. Vigyen haza somlekvárt, legyen egy kis kulináris emléke is erről a vidékről. Egész évben, előzetes egyeztetéssel várjuk az érdeklődőket, korhatár nélkül. Tematikus programjaink a hagyományok ápolásától a környezettudatos életvitelig minden kérdéskört érintenek. Volt már portánkon gyógynövényismereti és gombafelismerő előadás, túlélőtúra gyerekeknek. Múlt századi paraszti eszközeinket kézbe vehetik, kipróbálhatják vendégeink portalátogatásuk során. A hagyományos gömöri konyhát is bemutatjuk lekvár- és szörpkóstolóval, helyi gyümölcsökkel készült süteménnyel.