A legenda

A nyolcvanas évek közepén lelkes öregcserkészektől azt lehetett hallani: lehetetlen, hogy Teleki Pál öngyilkos lett volna.

Fáy Zoltán
2019. 11. 01. 9:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyolcvanas évek közepén lelkes öregcserkészektől hallottam először: lehetetlen, hogy Teleki Pál öngyilkos lett volna.

A miniszterelnök mélyen hívő katolikus volt, és előző nap meggyónt, megáldozott a húsvét előtti cserkészvezetői lelkigyakorlaton. „Nekünk, cserkészeknek elmondták. Nem tehetett ilyet…”

Ezt a narratívát halála óta rengetegen ismerték, és szerepe lehetett Teleki politikatörténeti szempontból egyedülálló népszerűségében, bizonyos szempontból kultuszában, amely elmúlt századunk változatos rendszerei ellenére mind a mai napig töretlen. A tudós arisztokrata kormányfő életében és halálában egyaránt feltűnést keltő, alapvetően szeretetre méltó jelenség volt, és eltávozásának körülményei ma is foglalkoztatják a közvéleményt. Már a szocializmus éveiben is Legenda és valóság alcímmel jelent meg a Telekinek szentelt monográfia Tilkovszky Loránttól. Ugyanis a néhai miniszterelnök már életében legendává vált. Alighanem a magyarság őstörténetén és Petőfi sírján kívül csak Teleki halálával foglalkozik kitartóan ilyen sok laikus Magyarországon.

Ugyanakkor a rendszerváltást követően ez a töretlen népszerűség rendkívül gyorsan csapott át más irányba, és vált Teleki Pál a nagyközönség – vagy annak egy része – számára „ellentmondásos személyiséggé”, aki nem méltó arra, hogy a nemzeti emlékezet szoborral tisztelegjen munkássága előtt. Életében ugyanis az antiszemitizmus tagadhatatlanul megtalálható. Amit vitéz Bajcsy-Zsilinszky Endre jóvá tett a halálával, az Telekinek nem adatott meg.

Ablonczy Balázs sok éve kutatja a tragikus sorsú politikus életét, számos szövegkiadással segítve a kor megértését. Korábbi munkájához képest A miniszterelnök élete és halála című kötete kiváló stílusban megfogalmazott, rendkívül olvasmányos történelmi nagyesszé. Alapos kutatás, a rendelkezésre álló források széles körű felhasználása jellemzi. Szakmai szempontból minden tekintetben korrekt munka. Az azonban tény, hogy az utolsó, 299. oldal után valamiképpen mégis hiányérzet marad az olvasóban.

Ám ez egyáltalán nem a szerző hibája. Széki gróf Teleki Pál életét talán sohasem fogjuk teljesen megérteni.

(Ablonczy Balázs: A miniszterelnök élete és halála. Jaffa Kiadó, Budapest, 2019, 318 oldal. Ára: 3490 forint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.