A maffia hálójában

Vezető beosztású rendőröket, ügyészeket és bírákat tartóztattak le Szlovákiában. Az érintetteket korrupcióval vagy különböző bűnszervezetek ­támogatásával hozták összefüggésbe a helyi hatóságok. Ha a gyanú ­beigazolódik, akkor kijelenthető, hogy az igazságszolgáltatás legfelsőbb berkeiben a bűnt nem üldözték, hanem védték, a bűnözők és a befolyásos ­oligarchák pedig kapcsolataik révén bármit el tudtak intézni.

Pámer Dávid
2021. 01. 11. 11:37
Kocner, Marin;
A szlovák hatóságok Marián Kocnert vádolják a gyilkosság megrendelésével Fotó: Jakub Gavlák Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) különböző fedőneveken indult akciói azután vették kezdetüket, hogy három éve meggyilkoltak egy szlovák oknyomozó újságírót. Ján Kuciakot és jegyesét, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én nagymácsédi házukban lőtték agyon. A kettős gyilkosságot profi módon, percek alatt hajtották végre: Kušnírovát szemből fejen lőtték, Kuciak pedig két lövedéket kapott a szívébe. A leszámolás végrehajtóit 2018 szeptemberében fogták el, de igazi fordulat 2019 márciusában következett be, amikor a váltóhamisítás és adócsalás miatt egy évvel korábban letartóztatott milliárdos oligarchát, Marián Kočnert felbujtással gyanúsították meg az ügyben.

A férfi többször megfenyegette a halála előtt Kuciakot, hogy hagyja abba a róla szóló cikkek írását, ám a hatóságok az újságíró feljelentése ellenére sem léptek. Kočner ellen vádat emeltek, ám őt és a közvetítéssel vádolt A. Zsuzsovát nem jogerősen felmentette a bíróság.

A gyilkosság nyomozásával párhuzamosan felbukkantak olyan információk is, hogy Kočner rendőröket, ügyészeket, bírákat és politikusokat is a markában tarthatott.

Ezt a szálat külön nyomozták az illetékesek, és a botrány után elindított vizsgálat nemcsak Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolásának részleteit bontotta ki, hanem lerántotta a leplet az egész országot behálózó, a politikai szféráig érő korrupciós bűncselekmény-sorozatról is.

Kiindulópontként a vállalkozó üzenetváltásai szolgáltak, Kočner ugyanis a Threema nevű titkosított csevegőalkalmazáson kommunikált befolyásos és hivatalban lévő beszélgetőpartnereivel. A több különböző fedőnév (Vihar, Forgószél, Tisztítótűz, Júdás, Isten malmai) alatt szervezett rendőrségi akciókban főként magas rangú rendőrségi, titkosszolgálati és politikai tisztségviselőket, illetve befolyásos gazdasági szereplőket vettek őrizetbe. Az érintettekkel szemben leginkább korrupció, pénzmosás, hivatali jogkörrel való visszaélés, illetve bűnszervezetek támogatása gyanújával indítottak eljárásokat.

Az újságíró-gyilkosság után nem sokkal több bíró és az igazságügyi minisztérium volt államtitkára, Monika Jankovská mobiltelefonját is lefoglalta a rendőrség.

Később őrizetbe is vették őket, a tavaly novemberben mindent beismerő Jankovská ellen pedig vesztegetés miatt indult büntetőeljárás: a Kuciak-gyilkosságba kormányával együtt belebukó Robert Fico bizalmasa a Markíza televízió hamisított váltóinak ügyében utasításokkal látta el az egyik bírónőt, aki a főváros egyik járásbíróságán tárgyalt perben végül Marián Kočner javára döntött.

A szlovák hatóságok Marián Kocnert vádolják a gyilkosság megrendelésével
Fotó: MTI/EPA

A nagyvállalkozót aztán tavaly februárban ugyanebben az ügyben nem jogerősen 19 év börtönbüntetésre ítélték Pavol Rusko vádlottal, a Markíza Tv volt igazgatójával együtt. Utóbbit még azzal is vádolják, hogy 1997-ben az alvilág akkori fejének közvetítésével meg akarta öletni egyik üzleti ellenfelét. A gyilkosságra csak azért nem került sor, mert az azóta már bűnbánó maffiózóvá vált Mikuláš Černákot letartóztatták.

A NAKA hatósági személyek elleni nyomozása során Szlovákia nagy korrupciós botrányát, az úgynevezett Gorilla-ügyet is leporolta.

A Gorilla fedőnevű titkosszolgálati akcióban a 2000-es évek közepén lehallgatták a Penta pénzügyi csoport egyik konspirációs lakását, ahol a cég vezetői politikusokkal találkoztak, és arról egyeztettek, hogy ki mennyi kenőpénzt kap majd a Pentának nyújtott előnyökért. A hangfelvételek leiratai 2012 januárjában kiszivárogtak, ám akkor minden résztvevő tagadta azok valódiságát. 2019 októberében azonban a hangfelvétel is kikerült a sajtóba, miután Kočner egyik ingatlanában megtalálták a nyomozók a 39 órás felvételt is, amelynek az eredetije az egy éve őrizetbe vett, majd szabadon engedett Dobroslav Trnka volt legfőbb ügyész széfjében volt elrejtve.

A nyomozók szerint Trnka azért nem adta át a hangfelvételt a korábban éppen emiatt eredménytelen nyomozást folytató hatóságoknak, mert hasznot akart belőle húzni, oly módon, hogy megzsarolta vele a Penta-vezért, illetve segíteni akarta Marián Kočnert is, aki ugyancsak saját céljaira használta a felvételt. Kettejükről egyébként előkerült egy olyan videó is, amelyen Kočner szerel be egy rejtett kamerát Trnka irodájába, és közben utasítgatja az akkor még hivatalban lévő főügyészt, hova üljön, hogy látogatóit jól lássa és hallja majd a kamera.

A volt főügyészt végül hatalommal való visszaélés bűncselekményének elkövetésével gyanúsították meg a nyomozók. Eljárás alá vonták Kočner másik fontos kapcsolatát, Norbert Bödör vállalkozót is, akinek segítségére az oligarcha szintén mindig számíthatott, hiszen a férfi több rendőri vezetőt is a markában tartott, akiknek köszönhetően bűnügyi információkhoz jutott hozzá.

Nem kerülte el az igazságszolgáltatás Dušan Kováčikot, a legkomolyabb korrupciós és szervezett bűnözéshez kapcsolódó bűncselekményekben eljáró Speciális Ügyészség vezetőjét sem. Őt egy pozsonyi alvilági maffiacsoport vehette meg kilóra, amelynek különböző hatósági iratokból szivárogtatott információkat, emellett rengeteg, komoly bizonyítékokkal alátámasztott ügy aktája került az asztalfiókjába. Jelenleg az összes olyan eljárás felülvizsgálat alatt van, amelyet az azóta már lemondott speciális főügyész felügyelt. Mindezek mellett pár hónapja a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség őrizetbe vette a titkosszolgálat több egykori magas beosztású tisztjét, valamint Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitányt, Peter Hraškót, a NAKA egykori vezetőjét, Róbert Krajmert, a NAKA korrupcióellenes egységének volt főnökét, illetve a NAKA gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó egységéjének egykori irányítóját, Bernard Slobodníkot is.

Utóbbi együttműködik a hatóságokkal, neki köszönhetően pedig újabb fejek hullottak a testületnél, de rács mögé került a Gorilla-ügyben központi szerepet játszó Penta-csoport vezetője, Szlovákia egyik leggazdagabb embere, Jaroslav Haščák is, őt pénzmosással és korrupcióval gyanúsítják. Az érinthetetlennek tartott Haščák vagyona a szlová­kiai Forbes legutóbbi becslése alapján 1070 millió euró, azaz mintegy 384 milliárd forint.

A Penta-vezető elfogása mellett Milan Lučanský volt rendőrfőkapitány meggyanúsítása és letartóztatása is megdöbbentette a szlovák közvéleményt, hiszen rövid időn belül ő már a második országos rendőri vezető, aki börtönbe került.

Róla azt feltételezik a hatóságok, hogy több százezer euró értékben fogadhatott el csúszópénzeket. Rendőri és bűnözői vallomások szerint Lučanský 2014-től dolgozott a maffiának, amiért havi apanázst tehetett zsebre, azután is, hogy rendőri csúcsvezetőnek nevezték ki 2018-ban. Az egykori főrendőr december végén a vizsgálati fogságban öngyilkosságot kísérelt meg: a zárkában lévő lepedőt és a melegítőjét használva felakasztotta magát, majd a kórházban belehalt sérüléseibe. Lučanský halálának körülményeit 17 tagú bizottság vizsgálja.

A bizottságot kormánypárti és ellenzéki képviselők, jogvédők, a sajtó képviselői, külföldi szakértők, valamint Zuzana Čaputová köztársasági elnök egy jelöltje alkotja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.