A szósz neve: Kill Bill

Kiderül, hogy a legendás Kispipa étteremben hány ujjal zongorázta Seress Rezső a Szomorú vasárnap című dalt.

Ozsda Erika
2021. 01. 14. 15:04
Fehér Lászlóné
A debreceni kolbász titkáról is szó esett a Kokóstolóban Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kossuth rádió gasztrokulturális magazinműsorának hallgatói, miközben gyönyörű tájak, napsugarak ölelésében születő borok és különböző korok között utaznak, számos érdekességet ismerhetnek meg. A műsorban művészek idézik fel gyerekkori emlékeiket, ünnepi és étkezési szokásaikat, a gasztronómiához fűződő viszonyukat. Neves borászok és séfek mesélnek a magyar táj értékeiről, majdnem elfeledett étkeiről. Megtudhatjuk például, hogyan készülnek a vinorellek, vagyis borral festett képek, ki és miért alapította meg a Bogárétel Alapítványt, vagy hogyan készíti Szacsvay László híres tökös lecsóját. (Kenyérrel, laza fröccsel tálaljuk!) A Korkóstoló című rádióműsor nyolc évvel ezelőtt indult egy kis lelkes csapattal. A legfontosabb kérdés az volt, hogyan lehet a rádióban színeket, illatokat, ízeket felidézni. Kitalálták. Annyira lelkesek, tehetségesek és ötletgazdagok voltak, hogy 2013-ban a Rádiós Korrektúrán, a „hangok versenyén”, a kulturális magazinok kategóriában első díjat nyertek.

A műsorból megtudhatjuk, hogy kik azok a jól vagy kevésbé jól ismert emberek, akik a hétköznapi szakmájuk mellett a gasztronó­miában élik ki magukat. Ember Márk színművész egy tévés gasztroversenyen szerette meg a főzést, Vámosi Viktória világhírű modell pedig saját kárán tanult meg helyesen táplálkozni.

A kassai polgárok című darab és a halászlé összefüggését Rubold Ödön színművész segítségével tárják fel, aki a bajai halászlevet tolnai módra készíti négyféle halból. (Minél többféle hal van benne, annál jobb!) Barta Viktória koreográfus a tanzániai konyha rajongója, kedvenc étele az afrikai polipleves. Papp János­ színész főzési karrierje úgy indult, hogy a szülei kimentek a kukoricaföldre kapálni, és meghagyták, hogy mire hazatérnek, „kész legyen ám a paprikás krumpli!”. Komolyan vette.

(A nagy utazó kedvenc története, hogy Írország­ban úgy csapolják a Guinnesst, hogy a habján megáll az ötpennys.) Szilágyi Tibort szívesen hívják vendégségbe, már csak azért is, mert a színész „olyan jóízűen” tudja dicsérni az ételeket. Palotás Ágnes nemcsak operett- és musicalszínésznő, pékmester is, aki finomságait magyar népi motívumokkal díszíti.

A debreceni kolbász titkáról is szó esett a Kokóstolóban
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Többen annyira beleszeretnek a hobbijukba, hogy otthagyják jól fizető állásukat, és új életet kezdenek. Matematikusból pék, újságíróból régi receptek mentője lett. Egy család Budapestről Mindszentkállára költözött, és a ruhatervezésről és szoftverfejlesztésről fagyikészítésre váltott. Azt is megtudjuk, hogy létezik-e egészséges és környezetbarát streetfood. (Igen.) Megismerjük a régi ízek őrzőit, a kalandos születésű szolnoki habos islert (a megyei értéktár egyik kincsét), a szakszerű pálinkakóstolást és a boros szakkifejezéseket. Környezet- és pénztárcabarát ötleteken kívül konyhában hasznosítható zöld tippeket is kapunk. A műsorból az is kiderül, hogy a legendás Kispipa étteremben hány ujjal zongorázta Seress Rezső a Szomorú vasárnap című dalt. (Eggyel, legjobb formájában kettővel.) Ellátogathatunk egy étterembe, ahol csípős csirkeszárnyakat kóstolhatunk (csak óvatosan), amelyhez a húst iszonyú erős, Kill Bill nevű BBQ-szószban forgatják meg. Aki nincs tisztában azzal

– de nagyon szeretné megtudni –, hogy mit jelent az ovikertprogram, mit gondol Haller gróf vincellérének unokája, mi a hungarikumok sorába tartozó debreceni páros kolbász titka vagy ki az a parfümőr, akinek pálinkamesterként is fontos segítője az orra, az mindenképpen kapcsolja be a rádiót vasárnap délelőtt fél tízkor. (Ha lemarad, ismétlik.)

(Korkóstoló. Kossuth rádió, vasárnap 9.30–10.00, ismétlés: szombat 1.27–2.00)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.