Adathalászok sugárhajtással

A csalóknál közel 13 milliárd forintnak megfelelő dollárt foglaltak le, ráadásul készpénzben.

Bódy Géza
2020. 08. 01. 15:14
null
Ramon Olorunwa Abbas, művésznevén Hushpuppi nem titkolta sikereit az interneten. Nem kellett volna kérkednie Forrás: Instagram
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Afrikai bűnözőkre csapott le az amerikai és az Egyesült Arab Emírségek rendőrsége Dubajban. Amennyiben a rosszfiúk a háttérben maradnak, lehet, hogy a hatóságoknak fel sem tűnt volna fényűző életmódjuk, ugyanis luxusautókkal, sugárhajtású repülőkkel, királyi lakosztályokban fényképezték magukat, majd a fotókat feltöltötték az internetes közösségi oldalakra. Ezután derült ki, hogy miből telik minderre. A nyomozók is megdöbbentek, amikor a csalóknál közel 13 milliárd forintnak megfelelő dollárt foglaltak le, ráadásul készpénzben. Ezenkívül tucatnyi luxusautóra bukkantak, amelyek együttes értéke elérte a hétmillió dollárt. Mindehhez jött 21 darab számítógép, 47 okostelefon, illetve legalább kétmillió áldozat e-mail-címjegyzéke.

Ramon Olorunwa Abbas, a 37 éves, nigériai származású férfi, instagramos művésznevén Hushpuppi volt a legalább tucatnyi tagból álló banda fővezére. A társaságot a hatóság pénzmosással, csalással, számítógépes adathalászattal gyanúsítja – számol be az Euronews hírügynökség. A bíróság szerint az afrikaiak magánszemélyeket, cégeket, de még a Premier League egyik csapatát is célba vették. Egyik módszerük az volt, hogy e-mailben egy hivatalosnak tűnő levelet küldtek, amelyben az állt, hogy módosul az áldozatok bankszámlaszáma, és ezentúl erre utaljanak. Természetesen minden pénz a nehézfiúkhoz érkezett egy máltai bankon keresztül, ahol tisztára mosták a bevételt.

Több ezer bizonyítékot találtak a nyomozók egy másik trükkről is: a naiv címzettet elektronikus levélben arról tájékoztatták, hogy kiválasztottként dollármilliókhoz juthatnak, de csak hagyatéki tárgyalás után. Ehhez annyit kell tenniük, hogy a feladókat, azaz a rosszfiúkat némi előleggel segítsék ki átmeneti pénzzavarukból. Rengetegen bedőltek az átverésnek.

Még a csalók ügyvédjének állt feljebb a bíróságon, aki állítja, hogy az FBI elrabolta Abbast Dubajból, mivel az Egyesült Arab Emirátusoknak nincs kiadatási megállapodása az USA-val. Ám az arab rendőrség szerint a férfit legálisan adták át az USA bűnüldözési hatóságának. Ezt megerősítette az amerikai igazságügyi minisztérium képviselője, aki azt mondta a BBC-nek, hogy nem kiadatásról, hanem kiutasításról van szó. A nigériai bandavezér védője ezek után ismét bepróbálkozott. Állítja, hogy ügyfele ártatlan, legális forrásokból származik a vagyona, azért, mert sokan nézik a fotóit, azaz sok követője van az interneten.

Ramon Olorunwa Abbas, művésznevén Hushpuppi nem titkolta sikereit az interneten. Nem kellett volna kérkednie
Fotó: Instagram

„Némi arrogancia fedezhető fel a bűnözők viselkedésében, amikor úgy vélik, hogy a világhálós azonosságuk a homályba vész. Eközben nagy lábon élnek, és ezzel kérkednek a közösségi médiában” – mondja Glen Donath volt washingtoni államügyész azzal kapcsolatban, hogy a fiúk illegálisan szerzett pénzből fedezték fényűző életmódjukat. Ugyanezt megerősítette Ebuka Emebinah afrikai közgazdász, aki szerint az országban rengeteg a milliárdos, noha a híradók erről nem tudósítanak, csak a pokoli körülmények közt élőket mutatják. „A nigériai értékrendet felül kell vizsgálni, az országban a vagyon számít, és lényegtelen, hogy az miből származik” – hangsúlyozza a szakértő.

Az elkövetők többmilliós internetes rajongótábora csodálattal szemlélte a pompás fotókat és a hozzájuk tartozó hangzatos képaláírásokat. „A mosoly az arcomon nem azt jelenti, hogy az életem tökéletes. Azt jelenti, hogy hálás vagyok azért, amim van, és amivel Isten áldott meg engem” – írja egyik bejegyzésében Olalekan Jacob Ponle, azaz a Mr. Woodberry becenevű bandatag, miközben egy luxushotel előtt egy új Rolls-Royce Phantom motorháztetején vigyorogva pózol.

„Köszönöm, Uram, megannyi áldásodat életemben. És szégyenítsd meg azokat, akik arra várnak, hogy megszégyenüljenek” – fogalmaz egy másik képaláírásban Abbas azzal kapcsolatban, hogy meghosszabbította apartmanbérletét a dubaji Palazzo Versacéban. A hatás kedvéért ezúttal olyan fotót készített, amelyen egy sugárhajtású magánrepülőbe száll be.

Az ügy akár évekig is elhúzódhat, hiszen nem egyszerű felgöngyölíteni, hogy valójában hány áldozata van a bandának. A nigériaiak előzetesben vannak, a korábbihoz képest más körülmények közt, rácsok mögött várják az ítéletet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.