Feldúlt sírboltok

A kormány szigorú intézkedéseket hoz a rend helyreállítására, újabb atrocitások érik a magyarságot.

2020. 11. 15. 11:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horthy Miklós nem fogadja el Teleki Pál lemondását. A szélsőségesek által meggyilkolt hős rendőr temetésén részt vesz a kormányzó és a kabinet tagjai is. A kormány szigorú intézkedéseket hoz a rend helyreállítására. Az elcsatolt területeken újabb atrocitások érik a magyarságot.

A miniszterelnök a Házban november 15-én bejelenti, hogy ­lemondott, ám azt a kormányzó nem fogadta el, ami általános ­helyesléssel találkozik. Teleki szavai szerint Horthy úgy indokolt: „A ratifikációból kifolyólag nem látja annak okát fennforogni, hogy a kormányt állásából fölmentse, másrészt ő jelenleg a kormánynak a rendcsinálás terén való kötelességteljesítését rendkívül fontosnak tartja, mert itt egy félórás kormányválság is zavart idézhetne elő. Ezért ő azt kívánja, hogy ezt a munkánkat befejezésre vigyük.”

Ezalatt a 9-i rendőrgyilkosság és a Britannia szállóban tanyázó különítményesek lefogása keltette hullámok nem ülnek el. Az Est Ferdinandy Gyulával közöl interjút 16-án, amelyben a belügyminiszter elmondja: „Meggyőződésem az, hogy addig a külfölddel a gazdasági érintkezést felvenni nem tudjuk és a nyomorban küzdő keresztény társadalom részére megélhetést biztosítani nem lehet, sőt a keresztény eszmények intézményes biztosítását sem lehet végrehajtani, amíg a hatóságok feltétlen tekintélytisztelete, a közbéke és a köznyugalom vissza nem tér.”

A nagykörúton bántalmazottak védelmében fellépő s emiatt lelőtt Soltra rendőr temetésén a kormányzó és a miniszterelnök is megjelenik.

Az Est lehozza a Magyar Országos Véderő Egylet lapjának írását 17-én. „A vörös uralom borzalmai jutnak eszünkbe. […] Ugyanez a borzalom szorítja össze most is a torkunkat, amikor Soltra Józsefnek, a kötelességteljesítés vitéz hősének meggyilkolását olvassuk.”

Befejezték a vizsgálatot a Britannia-ügyben – adja hírül 21-én a 8 Órai Ujság. Szrubián Dezső rendőrkapitány elmondja a lapnak: „A rendőrgyilkosság ügyében a tegnapi napon váratlan fordulat következett be, miután sikerült négy olyan britanniást előállítani, akik Soltra József meggyilkolásában aktív részt vettek.”

Az Ébredő Magyarok Egyesülete működésének felfüggesztéséről a 8 Órai Ujság így ír 21-én: Az egyesület „sem tag-gyűlést, sem közgyűlést nem tarthat, s a központi választmány is csak a miniszteri biztos elnöklete alatt ülhet össze.

Az első Teleki-kormány. Horthy Miklós nem fogadta el Teleki Pál (ülő sorban balról a negyedik) lemondását
Fotó: Wikipedia

A kormány megkísérli, hogy rábírja az egyesületet arra, hogy tagjait revízió alá vegye, vezetőségének egy részét pedig kicserélje. […] a miniszteri biztos vizsgálata változatlan eréllyel folyik, s az egyesület összes személyi és anyagi körülményeire kiterjed.”

A 19-i Pesti Naplónak a belügyminiszter a statárium kiterjesztéséről kifejti: „Eddig az olyan excesszusokkal szemben, amilyen például a Hungáriában játszódott le (betolakodott elemek inzultálták a vacsorázó közönséget) nem rendelkeztünk hatásos fegyverekkel. A most elfogadott törvény módot ad a legelrettentőbb büntetések alkalmazására.”

Az elszakított országrészekből tovább áramlanak a hírek a magyarság elleni bűncselekményekről. A Magyarország 16-án megírja: „Székelyudvarhely szomszédságában, a kies Szejke-fürdőt környező hegy tetején a magyar-székely történelem két nevezetes nagyságának sírboltja van. […] A múlt hét szerdáján feltörve találták Orbán Balázs sírboltját. Ismeretlen tettesek ­behatoltak a kriptába, felfeszítették a koporsót, s a bebalzsamozott tetemet megfordították. A betörők Ugron Gábor sírboltjába is behatoltak és felfeszítették a kripta hatalmas érckoporsóját.”

A 8 Órai Ujság 18-án egy kolozsvári bűnesetről számol be: „A Szent Mihály templom sekrestyése, mikor reggel kinyitotta a templom ajtaját, a legnagyobb meglepetéssel látta, hogy az oltárnál levő villanykörték fel vannak gyújtva. A templomban nagy rendetlenség volt, az oltáron levő tárgyak szerteszét hevertek a földön és a templomból minden értékesebb tárgy hiányzott. […] A rablók munkájuk elvégezte után a szenteltvízben megmosdottak és az összetépett nagyértékű oltárterítővel törülköztek meg. […] A templomban maradt bűnjelekből arra lehet következtetni, hogy a rablást katonák követték el – rendőri felügyelet mellett, mert az teljesen kizárt dolog, hogy a Mátyás király tér négy sarkán posztoló rendőrök és a városban állandóan cirkáló katonai őrjáratok ne vették volna észre azt, hogy a nagy templomban egész éjszaka égett a villany.”

A Pesti Napló a Právo Lidu nyomán jelenti 21-én: „A cseh szoborbizottság rendelete folytán a pozsonyi Petőfi szobrot faburkolattal vették körül. Mária Terézia szobrát a legközelebbi napokban ledöntik.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.